Kam se hrabe hokej. Podívejte se, kolik lidí sledovalo svatbu Harryho a Meghan!

Královská svatba: Princ Harry a Meghan Markle

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. května 2018 12:15

Svatba prince Harryho a americké herečky Meghan Markleové patří k nejvýznamnějším společenským akcím letošního roku. Šlo o ostře sledovanou událost, kvůli níž se řada lidí neváhala vypravit do Británie třeba i přes půlku světa.

Ne všichni se ale mohli vydat do Albionu a tak většině zvědavců nezbylo, než přilepit oči na televizní obrazovku a sledovat záběry z honosné královské svatby. Kolik si nakonec slavnostní událost našla diváků?

Moment, kdy si Meghan a Harry řekli své „ano“, sledovalo 11,5 miliónu Britů. Země má přitom 65 miliónů obyvatel, takže se díval zhruba každý pátý Brit. Pro porovnání – svatbu prince Williama a Kate Middletonové v roce 2011 sledovalo 17,6 miliónu diváků.

Williamova svatba tak byla sledovanější. Více lidí než na Harryho svatbu se ale dívalo i na svatbu jeho strýce. Když se princ Edward (bratr prince Charlese) v roce 1999 ženil, nenechalo si tuto událost ujít 14,8 miliónu britských diváků.

Počet diváků, jež sledovali svatbu Harryho a Meghan ale nezahrnuje ty, kteří se na obřad dívali po internetu. Slavností okamžiky byly totiž přenášeny živě na facebookových stránkách britské královské rodiny i na jejich YouTube kanálu.

Královská svatba přitom měla ve fotbalové zemi důstojnou konkurenci. Ve stejný den se totiž odehrávalo finále prestižního ligového poháru FA Cup mezi Chelsea a Manchesterem United. To si v televizi pustilo 6,7 miliónu diváků.

Královské svatby patří k nejsledovanějším televizním pořadům britských televizí. Tou vůbec nejsledovanější byla svatba mezi princem Charlesem a Dianou Spencerovou z roku 1981, tehdy si jí nenechalo ujít 28 miliónů Britů.

V tomto ohledu je sledovanost stavby Harryho a Meghna trochu zklamáním. Očekávalo se, že čísla budou přeci jen vyšší. Teď se odborníci kloní k názoru, že laťka 11,5 miliónu diváků bude překonána již příští měsíc, až anglické fotbalové mužstvo vstoupí do fotbalového MS v Rusku. 

Témata: Meghan Markle Princ Harry Královská svatba