Oslavy 70. výročí královny Alžběty II.: Překazí je její zdravotní stav?

Královna Alžběta II. 6

Autor: ČTK

21. května 2022 18:03

Oslavy 70. výročí nastoupení královny Alžběty II. na trůn se budou konat od 2. do 5. června. Očekává se, že na balkoně Buckinghamského paláce se objeví celkem 18 členů královské rodiny, včetně nástupníka trůnu prince Charlese a jeho manželky Camilly, jeho syna Williama, jeho manželky Kate a jejich tří dětí. Kdo se naopak neukáže je například princ Harry a možná i sama královna!

Princ Harry, jeho manželka Meghan a princ Andrew nevystoupí na balkoně Buckinghamského paláce při zahájení oslav 70. výročí nastoupení královny Alžběty II. na trůn, které se uskuteční příští měsíc.

Britská média navíc několik týdnů před velkými oslavami spekulují o tom, zda se během čtyřdenních oslav ukáže samotná královna. Ta od loňského podzimu zřídkakdy opouští hrad Windsor u Londýna.

Kvůli zdravotním problémům například nezahájila nové zasedací období parlamentu, jak je tradicí. Šestadevadesátiletá panovnice má totiž problémy s pohyblivostí.

V neděli večer se ale nečekaně přišla podívat na jezdecké představení uspořádané v rámci oslav 70 let od jejího nástupu na trůn. A poté stejně nečekaně navštívila stanici londýnské dráhy Paddington Station na právě dokončené nové lince pojmenované na její počest Elisabeth line. 

Na oslavách královna sice účast plánuje, potvrdí ji ale až těsně před 2. červnem, kdy se koná tradiční průvod Trooping the Colour v centru Londýna a vystoupení na balkoně Buckinghamského paláce.

Z vystoupení bude letos kromě Harryho vyloučena i jeho žena Meghan. Oba se před dvěma lety rozhodli opustit královské povinnosti a teď žijí i se svými dvěma dětmi, dvouletým Archiem a jedenáctiměsíční Lilibet, v Santa Barbaře v Kalifornii. Pár se ale zúčastní ostatních oslav královnina platinového jubilea.

U příležitosti oslav 70 let královny Alžběty II. na trůně se ale v Británii konají i jiné události. Například bude osm britských obcí povýšeno na města. Nejméně jednoho zástupce bude mít každá ze čtyř částí Británie, jedno nové město budou mít také Falklandy a ostrov Man

Témata: Královna Alžběta II.