Princ Harry a princ Andrew: Letos v tom nechají královnu Alžbětu samotnou!

Královna Alžběta II. 5

Autor: ČTK

19. května 2022 17:10

Princ Harry, jeho manželka Meghan ani princ Andrew nevystoupí na balkoně Buckinghamského paláce při zahájení oslav 70. výročí nastoupení královny Alžběty II. na trůn, které se uskuteční příští měsíc.

Královnu při tradičním vystoupení na balkoně doprovodí pouze "členové královské rodiny, kteří jménem královny právě plní své oficiální veřejné povinnosti", a jejich děti.

S napětím se očekává, zda se během čtyřdenních oslav ukáže samotná královna. Ta od loňského podzimu zřídkakdy opouští hrad Windsor u Londýna. Mluvčí Buckinghamského paláce sice uvedl, že královna účast plánuje, potvrdí ji ale až těsně před 2. červnem, kdy se koná tradiční průvod Trooping the Colour v centru Londýna a vystoupení na balkoně Buckinghamského paláce.

Z vystoupení budou letos vyloučeni princ Harry a jeho žena Meghan, kteří se před dvěma lety rozhodli opustit královské povinnosti a teď žijí i se svými dvěma dětmi, dvouletým Archiem a jedenáctiměsíční Lilibet, v Santa Barbaře v Kalifornii. Pár se ale zúčastní ostatních oslav královnina platinového jubilea, oznámil dnes jejich mluvčí.

Na balkoně nevystoupí ani druhý nejstarší syn královny, princ Andrew, a to kvůli skandálu kolem zneužívání nezletilých dívek z okruhu zesnulého amerického multimilionáře Jeffreyho Epsteina. Andrew se v polovině února dohodl na mimosoudním vyrovnání, podle médií patrně ve výši milionů dolarů, s Virginií Giuffreovou. Ta tvrdila, že princ ji několikrát sexuálně zneužil, když jí bylo 17 let. Andrew obvinění odmítá, královna mu ale už dříve odebrala vojenské hodnosti a zbavila ho oficiálních povinností.

Témata: Královna Alžběta II. Princ Harry princ Andrew (syn královny Alžběty)