Miro Žbirka: Vzpomínky na něj dnes ožily v Praze!

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek) 3

Autor: ČTK, stars24.cz

18. května 2022 21:28

V pražském paláci Lucerna dnes pokřtili poslední studiové album zpěváka a skladatele Miroslava Žbirky, které pod názvem Posledné veci vyjde 20. května. Nahrávku pojmenovanou podle básně Daniela Heviera pokřtila slovenská zpěvačka Katarína Knechtová, která se zesnulým hudebníkem nazpívala před časem duet Skúška snov.

Místo tradičního šampusu použila pohár s bílými květy s odkazem na Žbirkův hit Biely kvet.

"Někteří interpreti odejdou a za tři měsíce na ně vzpomínají jenom nejbližší přátelé, ale v případě Mekyho to neplatí, on bude nesmrtelný," řekla Knechtová.

Žbirka, který se v roce 1982 se stal prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhý, kdo dokázal porazit Karla Gotta, zemřel loni 10. listopadu ve věku 69 let.

"Dnes jsme pokřtili nejlepší české a slovenské album roku 2022, po jeho poslechu jsem o tom přesvědčen. Ostatně singl Nejsi sám je už 12 týdnů v popředí rádiových hitparád obou zemí," uvedl hudební publicista Honza Vedral, který je autorem knihy Zblízka, jež osud slovenského muzikanta popisuje.

Každé z posledních alb zpěváka Miroslava Žbirky dosáhlo svými prodeji na ocenění zlatou nebo platinovou deskou. "Žbirka pro nás nahrával 30 let a album Posledné veci si velmi přál vydat," podotkl marketingový a obchodní ředitel Universal Music Miloslav Zýka.

Prvním singlem z alba se v únoru stala píseň Nejsi sám, duet zesnulého Žbirky s jeho synem Davidem. Československý duet otce se synem zpracoval do videoklipu režisér Šimon Šafránek, který režíroval i oceňovaný dokument Meky. Žbirka na novém albu začal pracovat už během prvního koronavirového lockdownu od března do června 2020. Některé z textů napsal sám a zpracoval i doteď nezhudebněné básně Joža Urbana, Václava Hraběte či Daniela Heviera.

"Během pandemie, když nebyly žádné koncerty a David byl doma, měli oba spoustu času mluvit o hudbě. Hodně ji spolu poslouchali, rozebírali muzikantské věci, a tak vznikl nápad, že David zaranžuje jednu skladbu. Mekymu se to líbilo a David začal pracovat i na dalších. Z toho postupně vyplynulo, že se produkčně postará o celé album," uvedla Kateřina Žbirková, manželka Miroslava Žbirky.

David Žbirka, který je sám hudebně aktivní v anglických projektech Sunbrella a Golf Alpha Bravo, album dokončuje v londýnském studiu Konk. Studio vlastní Ray Davies z The Kinks a sídlí ve čtvrti Muswell Hill, odkud pochází rodina Žbirky. Vznikl tam i první singl Nejsi sám. Obal alba vytvořil fotograf Peter Župník. Slovenský fotograf, který momentálně žije v Paříži, spolupracoval na Žbirkově albu Empatia i kompilaci 22x2.

Témata: Miro Žbirka