Královna Alžběta vyráží dech! Opět se objevila na veřejnosti, a zcela nečekaně!

Královna Alžběta II. 5

Autor: ČTK

18. května 2022 20:42

Britská královna Alžběta II. nečekaně navštívila stanici londýnské dráhy Paddington Station na právě dokončené nové lince pojmenované na její počest Elisabeth line. Na akci byla v doprovodu svého nejmladšího syna, prince Edwarda. Veřejnosti se nová linka otevře za týden. Královna se tak na veřejnosti ukázala už potřetí během jednoho týdne.

Alžbětu a Edwarda na stanici přivítal premiér Boris Johnson, londýnský starosta Sadiq Khan i lidé, které zajišťovali stavbu nové linky. Mluvili také se zaměstnanci, kteří budou novou dráhu obsluhovat, řídit a pracovat na stanicích.

Projekt s oficiálním názvem Crossrail měl být původně dokončen v prosinci 2018. Stavba bude nakonec stát 18,9 miliardy liber (553,3 miliardy Kč), zhruba čtvrtinu zaplatí vláda. Dráha má přes sto kilometrů, vede od letiště Heathrow na západě metropole až do Shenfieldu na východě. Stavět bude v 41 zastávkách, z toho deset je nově postavených. První cestující se na nové lince svezou 24. května.

Šestadevadesátiletá panovnice, která v posledních měsících trpí zdravotními obtížemi, se po téměř dvou měsících vypravila mimo oblast hradu Windsor. Na veřejnosti se poprvé po delší době ukázala v pátek a v neděli.

Přilákala ji přehlídka koní a jezdecké představení na oslavu 70 let od jejího nástupu na trůn. Festival věnovaný koním byl nedaleko hradu, kde královna pobývá. Dnes se poprvé vydala na delší cestu.

Témata: Královna Alžběta II.