Vítěz Eurovize: Co víme o hudebnících z Kalush Orchestra?

Kalush Orchestra

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

15. května 2022 15:15

Konflikt na Ukrajině nepochybně sehrála roli i při volbě nového vítěze Eurovize, kterým se stal zástupce válkou zmítané země. Co víme o hudebnících z Kalush Orchestra?

Ukrajinská skupina Kalush Orchestra přitom nebyla původní ukrajinskou volbou. Zemi měla nejdříve zastupovat Alina Pašová, 29letá raperka a bývalá účastnice reality show. Když se ale ukázalo, že navštívila okupovaný Krym, vyvolalo to vlnu pobouření a namísto ní dostal šanci vystoupit právě Kalush Orchestra, folk-rapová skupina ze západu Ukrajiny.

Píseň Stefania, se kterou skupina vystoupila, vznikla původně jako pocta matce frontmana kapely. Od ruské invaze na Ukrajinu 24. února se ale změnila v hymnu národa, jehož zemi pustoší válka, napsala agentura AP. Původní text totiž získal zcela nový význam. "Vždycky najdu cestu domů, i když jsou všechny cesty zničené," zpívá se v ní.

Skupina v závěru svého finálového vystoupení vyzvala k podpoře Ukrajiny. Politická prohlášení jsou sice na soutěži obecně zakázaná, organizátoři nicméně uvedli, že Ukrajina za ně nebude diskvalifikována.

"Chápeme silné pocity, které nyní panují kolem Ukrajiny, a pokládáme prohlášení skupiny Kalush Orchestra a dalších umělců vyjadřující podporu ukrajinskému lidu za spíše humanitární než politická," uvedla Evropská vysílací unie, která soutěž organizuje.

Témata: Kalush Orchestra Eurovize