Sladká tečka pro britskou královnu: Udělat si ji můžete i doma!

Královna Alžběta II. 4

Autor: ČTK

13. května 2022 20:55

Citronový vrstvený moučník se švýcarskou roládou, mandarinkami, šlehačkou a italskými sušenkami amaretti se stal oficiálním moučníkem oslav 70 let od nástupu Alžběty II. na britský trůn.

V soutěži se utkalo přes 5000 dezertů, vyhrál ten inspirovaný citronovým krémem, který se podával na královnině svatbě s princem Philipem, informovala dnes BBC. Královna se dnes poprvé po dvou měsících ukázala na veřejnosti, když přijela na výstavu koní ve Windsoru.

Do soutěže se mohl přihlásil kdokoliv, nejmladšímu účastníkovi bylo osm let a nejstaršímu 108. Pět nejlepších se probojovalo do finále, které vysílala stanice BBC One. Jejich návrhy na originální moučník hodnotila odborná porota a vítěze oznámila Camilla, vévodkyně z Cornwallu a manželka prince Charlese.

Autorkou vítězné pochoutky je Jemma Melvinová z Southportu na severozápadě Anglie, která pracuje jako copywriterka. Stejně jako ostatní finalisté není profesionální cukrářka. Při přípravě se inspirovala svou babičkou, která ji naučila péct, chůvou, které přezdívá královna moučníků, a samotnou královnou.

Důležitou podmínkou pro soutěžící byla snadnost přípravy, recepty musely jít vytvořit v obvyklých domácích podmínkách bez cukrářského vybavení. Pořadatelé soutěže, kteří připravují i červnové královské oslavy, doufají, že lidé v celé Británii si budou vítězný citronový dezert připravovat doma v době oslav. BBC zveřejnila všech pět finálových receptů.

Témata: Královna Alžběta II.