Steven Seagal slaví sedmdesátiny. Z ikony akčních filmů se stal přítel Putina

Steven Seagal 3

Autor: ČTK

10. dubna 2022 12:09

Steven Seagal byl respektovaným filmovým akčním hrdinou, jehož nejslavnějším filmem je asi Přepadení v Pacifiku z roku 1992. Téměř dva metry vysoký herec dnes slaví sedmdesátiny a výrazně zasloužil o popularizaci umění sebeobrany aikido.

Akčním hrdinou se stal na přelomu 80. a 90. let díky filmům Nico (1988), Muž s cejchem smrti (1990) nebo Aljaška v plamenech (1994). Jeho novější snímky už ale takový ohlas neměly. V letech 2009-2014 měl v televizi vlastní reality show Steven Seagal: Strážce zákona, v níž se s policisty vydával do ulic hledat skutečné kriminálníky.

Od mládí je Seagal nejen vášnivým milovníkem aikido, ale též hudby a zejména blues. V roce 2014 vystoupil také na festivalu Rock for People v Hradci Králové, kde se představil jako kytarista a zpěvák.

V listopadu 2017 obvinily Seagala ze sexuálního obtěžování herečka Julianna Marguliesová a modelka Jenny McCarthyová, později se přidaly další.

Seagal je přítelem ruského prezidenta Vladimira Putina, kterého nazval "jedním z největších světových žijících lídrů", a podporuje připojení Krymu k Rusku. V listopadu 2016 mu Putin udělil ruské občanství a loni vstoupil do opoziční, ale přitom prokremelské strany Spravedlivé Rusko.

V lednu 2016 již Seagal získal i srbské občanství, herec si ale ponechal i to americké občanství. Jako zástupce Ruska Seagal, který byl na poslední inauguraci Putina prezidentem v roce 2018, loni navštívil Venezuelu a daroval tamnímu prezidentovi Nicolási Madurovi samurajský meč. A v roce 2018 se stal zvláštním velvyslancem Ruska pro humanitární vztahy se Spojenými státy.

Témata: Steven Seagal