Strach o britskou královnu Alžbětu: Její zdravotní stav se horší!

Královna Alžběta II. 6

Autor: ČTK

9. dubna 2022 11:11

Zdravotní stav královny Alžběty II. se zhoršuje. Podle médií už tak bude nově přijímat návštěvy pouze ve svém obývacím pokoji na hradě Windsor.

Podle médií se po dřívějších nespecifikovaných problémech, covidu a úmrtí prince Philipa zdravotní stav britské královny horší. Zřejmě bude proto méně navštěvovat veřejné akce a návštěvy si bude zvát spíše k sobě.

Útlum veřejných aktivit královny je pozorovatelný u několik měsíců. Televizní záběry ukázaly 95letou královnu po dlouhých měsících v březnu, jak o holi vstupuje do Westminsterského opatství po boku svého syna, prince Andrewa. Poté se od něj oddělila, aby sama došla na své místo, přesto už se tehdy objevovaly spekulace.

Nejstarší a nejdéle vládnoucí panovnice na světě se na veřejnosti příliš neobjevovala od loňského října, kdy strávila noc v nemocnici kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním obtížím. Lékaři jí poté doporučili více odpočinku. Od doby, kdy zrušila řadu plánovaných akcí, britská média spekulovala o jejím zdravotním stavu.

Zdraví královny, která letos slaví 70 let na trůnu, je v Británii pečlivě sledované. Alžběta II. dostala tři dávky vakcíny proti covidu-19. V únoru ale přesto onemocněla covidem. Měla příznaky jako při mírném nachlazení.

Covid-19 nedávno prodělal i královnin syn a následník trůnu Charles a jeho manželka Camilla. Protože se Charles před pozitivním testem setkal i s Alžbětou, spekulovalo se, jestli se panovnice také nemohla nakazit. Zdali však nemoc skutečně dostala od svého syna, není jasné.

Princ Philip, který stál královně po boku více než sedm desetiletí, zemřel loni v dubnu jen dva měsíce před tím, než by oslavil své 100. narozeniny. Pohřbu vévody z Edinburghu se mohlo zúčastnit pouze 30 lidí kvůli tehdejším opatřením proti šíření koronaviru. Jeho smrt ale královnu podle spekulací zřejmě zasáhla více, než dávala najevo.

Témata: Královna Alžběta II.