Královna Alžběta: Rok bez prince Philipa! Jaký byl příběh jejich lásky?

Královna Alžběta II. a princ Philip.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

8. dubna 2022 19:49

V sobotu uplyne rok od úmrtí prince Philipa, manžela královny Alžběty II. Jaký byl vlastně příběh jejich lásky?

Alžběta a Philip se seznámili za studií na námořní škole, když jí bylo třináct, později prozradila, že to byla láska na první pohled. Mladý urostlý kadet ji okouzlil svým šarmem, humorem a nezávislostí. Dopisovali si celou válku, během níž se Filip vyznamenal v těžké námořní bitvě s italskou flotilou u bájného řeckého mysu Matapan (1941), když skvělou obsluhou lodního reflektoru pomohl potopit dvě italské lodě. Také spoluvelel vylodění na Sicílii.

Na královském dvoře Philipa zpočátku příliš nevítali, protože nebyl "tak úplně prototyp anglického gentlemana". Kvůli svatbě, kterou si Alžběta nakonec prosadila, Philip s již poangličtěnou verzí jména své matky Mountbatten konvertoval k anglikánům a vzdal se řecké i dánské koruny. Vzali se 20. listopadu 1947 ve Westminsterském opatství. V Británii se poté stal vévodou z Edinburghu, jeho královskou výsostí a britským princem.

Když v roce 1952 v Keni přivezl mladý námořník čerstvě provdané následnici trůnu Alžbětě zprávu, že je královnou Británie, změnilo se mnoho i pro Philipa. Musel odejít od námořnictva, aby mohl svou ženu doprovázet při reprezentačních povinnostech.

V královském paláci to neměl vůbec lehké, ale obstál. V paláci zmodernizoval mnoho starých zbytečných návyků, například se sám oblékal. Prožíval těžký život veřejné služby, s manželkou i bez ní byl stále na nezáživných oficiálních cestách. Prožíval krize s dětmi (Charles, Anna, Andrew a Edward), které se nedokázaly podřídit tak náročné řeholi jako on. A když se ho jednou v tisku ptali na příčinu úspěchu jejich manželství, prohlásil: "Královna je obdařena neobvykle velkou dávkou tolerance."

Témata: Královna Alžběta II. Princ Philip