Vévodkyně Kate a princ William: Na Jamajce proti nim protestovali!

Vévodkyně Kate a princ William 4

Autor: ČTK

23. března 2022 21:27

Jamajský premiér Andrew Holness při setkání s britským princem Williamem a jeho manželkou vévodkyní Kate řekl, že se jeho země chce stát nezávislou. Podle agentury AP to znamená, že jamajská vláda zvažuje vyhlášení republiky. Obdobný krok udělal na konci listopadu další karibský stát Barbados. Příjezd Williama a manželky doprovázely protesty a výzvy, aby se Británie omluvila za svou koloniální nadvládu nad ostrovem, která trvala zhruba 300 let.

Při setkání s Williamem premiér Holness uvedl, že Jamajka míní "naplnit svou opravdovou ambici stát se nezávislou, plně rozvinutou a prosperující zemí". Podle něj jsou ve vztazích mezi Británií a Jamajkou problémy, které zůstaly nevyřešené.

Představitelé jamajské vlády agentuře AP řekli, že země hledá způsob, jak se stát republikou. Jamajka je součástí britského Společenství a v jejím čele formálně stojí britská královna Alžběta II. Změna si ale podle odborníků vyžádá roky a bude ji muset potvrdit referendum. Vyhlášení republiky na Barbadosu bylo výrazně rychlejší, protože stačilo jen usnesení parlamentu.

Proti příjezdu členů britské královské rodiny na ostrov se uskutečnily demonstrace. Desítky představitelů jamajského veřejného života podepsaly dopis, ve kterém žádají Británii, aby se omluvila a vyplatila reparace za svou koloniální nadvládu nad ostrovem.

Podle odhadů bylo během britské nadvlády nuceně dopraveno na ostrov zhruba 600.000 lidí původem z Afriky. Ti pak museli pracovat jako otroci či v nelidských podmínkách na plantážích vlastněných Brity.

Témata: Princ William Kate Middleton