Vítězka Eurovize Jamala utekla z Ukrajiny. Popsala, jaké hrůzy zažila!

Ukrajinka Jamala zvítězila v 61. ročníku soutěže Eurovision Song Contest 2016 (foto: Anna Velikova)

Autor: ČTK, stars24.cz

18. března 2022 18:34

Ukrajinská zpěvačka Jamala před šesti lety dobyla Evropu s písní 1944 o deportacích krymských Tatarů z rozkazu sovětského vládce Josifa Stalina za druhé světové války. Nyní vítězka Eurovize musela sama s dětmi opustit svou zemi kvůli válečnému konfliktu, když na Ukrajinu vpadla ruská vojska.

"Když cizinci přicházejí, přijdou do vašeho domu. Všechny vás zabijí a řeknou: 'Není to naše vina'," zpívala Džamala v chmurném hitu, se kterým překvapivě v roce 2016 vyhrála jinak optimistickou hudební soutěž Eurovize.

Osmatřicetiletá zpěvačka, vlastním jménem Susana Džamaladinovová, se ukrývala v kyjevském bombovém krytu, než se jí s jejími dvěma dětmi podařilo uprchnout do Turecka. Manžela nechala na Ukrajině bojovat s přibližujícími se ruskými vojsky.

"Manžel mě 24. února vzbudil a řekl mi, že začala válka a že nás napadli Rusové. V tu chvíli jsem byla v šoku. Byla to noční můra," vzpomíná z Istanbulu Džamala.

Cesta do bezpečí podle ní nebyla snadná. "Byli jsme v autě a slyšela jsem takový zvuk - bzzz. Před sebou jsme uviděli (raketu)," popsala perné chvilky zpěvačka a Evropany vyzvala, aby Ukrajinu podpořili.

"Není to jen ukrajinská válka, je to válka proti evropským hodnotám. Myslím si. že jsme v tom všichni společně," řekla Reuters.

Džamala svou písní z roku 2016 chtěla uctít památku krymskotatarských obětí stalinské éry. I když v textu songu nebyla zmínka o ruské okupaci Krymu, část ukrajinské veřejnosti píseň chápala i jako protest proti násilnému záboru ukrajinského poloostrova Ruskem na jaře roku 2014. Moskva skladbu tehdy odsoudila jako politickou provokaci.

Témata: Eurovize