Lady Diana: "V tom manželství jsme byli tři." Kvůli legendárnímu rozhovoru je opět živo!

Princezna Diana (foto: Gegodeju)

Autor: ČTK, stars24.cz

17. března 2022 20:01

Britská stanice BBC se omluvila a zaplatila vysoké odškodné bývalému soukromému tajemníkovi princezny Diany Patricku Jephsonovi. Učinila tak kvůli způsobu, jakým si v roce 1995 zajistila rozhovor s Dianou, v němž princezna poprvé veřejně odhalila podrobnosti ze svého rozpadajícího se manželství s princem Charlesem.

BBC v prohlášení uvedla, že Jephsonovi vyplatila značné odškodné, které obdrží jím vybrané charitativní organizace. Společnost se také tajemníkovi omluvila za způsob, jakým novinář Martin Bashir rozhovor s Dianou pro pořad Panorama získal.

Nezávislé vyšetřování, které vedl bývalý soudce John Dyson, loni odhalilo, že novinář použil podvodné jednání včetně lží a falešných dokumentů, aby Dianu přiměl k poskytnutí rozhovoru. Bashir například bratrovi princezny Diany, Charlesi Spencerovi, ukázal padělané bankovní výpisy, z nichž mělo vyplývat, že dva lidé z princeznina okolí dostávají zaplaceno za poskytování informací o ní.

BBC v prohlášení uvedla, že uznává, že "Jephsonovi byla způsobena vážná újma v důsledku okolností, za nichž byl rozhovor s Dianou, princeznou z Walesu, z roku 1995 získán a které vyšly najevo v důsledku Dysonovy zprávy".

Z vyšetřování vyplynulo, že BBC kryla Bashirovy lži, kterými si zajistil exkluzivní rozhovor. Jen v Británii ho sledovalo přes 20 milionů diváků a díky nyní již proslulé větě "V tom manželství jsme byli tři" se dostal na přední stránky světových deníků. Diana v rozhovoru poprvé otevřeně promluvila o svém nešťastném manželství s Charlesem, o své nevěře, bulimii či Charlesově vztahu s Camillou Parkerovou-Bowlesovou.

Jephson, který byl Dianiným tajemníkem osm let, krok BBC uvítal. "Po více než pětadvaceti letech je úlevou, že se konečně podařilo uzavřít tuto bolestnou epizodu," uvedl v prohlášení. "Jsem vděčný lordu Dysonovi a novinářům, jejichž houževnatost vynesla pravdu na světlo. Dodal, že odškodné věnuje dětskému hospici ve Walesu v jménu památky zesnulé princezny.

Témata: Lady Diana