Leonardo DiCaprio nebo Steven Seagal? Vladimír Putin v minulosti spoléhal i na slávu celebrit!

Vladimir Putin, ruský prezident 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. března 2022 13:33

S ruským prezidentem Vladimirem Putinem se kdysi bez problémů přátelily některé z největších hollywoodských hvězd - od Leonarda DiCapria až po Stevena Seagala. Cítí se teď, když Rusko podniklo invazi na Ukrajinu, všichni provinile?

Byl to jeden z těch bizarních okamžiků, kdy se nevinná zábava prolnula s chodem dějin. Vladimir Putin v roce 2010 vystoupil s písní Blueberry Hill na charitativní akci pro děti v Petrohradě, zatímco mu nadšeně tleskal dav celebrit - včetně Sharon Stoneové, Kevina Costnera, Goldie Hawnové, Gérarda Depardieua či Moniky Bellucciové. Když politik zanotoval první slova písně - "I Found My Thrill" - nevypadalo to, že by si někdo z nich vzpomněl na invazi do Gruzie nebo na otravu bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka.

Hosté této události se na konci února, kdy Putin nemilosrdně udeřil na Ukrajinu, museli cítit hloupě, možná i zahanbeně. Nebyli ale jedinými západními celebritami, které ruskému státníkovi projevily náklonnost. Na jejich obranu nutno podotknout, že jejich účast na akci zajistil producent, který později uvedl, že o Putinově vystoupení neměl předem tušení.

Podporu obléhané Ukrajině nyní vyjadřují hvězdy jako Angelina Jolie či Sean Penn a Mark Ruffalo. Hollywood se ošívá při vzpomínce na časy, kdy se ukázat na veřejnosti s Putinem nebylo absolutně nepřijatelné. V polovině první dekády nového tisíciletí Putin teprve uždiboval z několika bývalých sovětských území a ze světa bylo sprovozeno pouze několik méně známých disidentů - nic, co by trápilo čtenáře amerických lifestylových magazínů.

Putinův macho obraz proto mohl podpořit v roce 2007 Jean-Claude Van Damme na MMA akci v Petrohradu, zatímco Leonardo DiCaprio si s politikem a spolu-milovníkem kočkovitých šelem zanotoval na summitu za ochranu velkých koček v roce 2010, píše The Guardian.

Putin, kterého mezitím dostihla kritika za agresi proti Čečensku a Gruzii a okolo jeho státních orgánů se začalo vznášet podezření ze zabití Litviněnka a novinářky Anny Politkovské, potřeboval jen mezinárodní legitimitu. Focení s velkými hvězdami a pokusy o vstup do nejexkluzivnějších kruhů globální masové zábavy pomohly normalizovat jeho nevyzpytatelný stát v očích světa.

Alespoň si to ruský státník myslel. Když v roce 2014 anektoval Krymský poloostrov a bylo zřejmé, že se svého místa v čele Ruska jen tak nevzdá, Hollywood začal být ostýchavý. Prezident se totiž se svými machiavelistickými geopolitickými plány a podezřelými úmrtími svých kritiků začal čím dál tím více podobat bondovskému padouchovi. Jeho rostoucí odpadlický status ale některé filmové hvězdy neodradil. Nejenom Depardieua, ale i Mickeyho Rourka či Stevena Seagala. Naopak, tyto poněkud kožené ikony vypadaly, že ho aktivně přijímají.

Seagal se ani nesnaží svůj obraz ve světle přátelství s Ruskem vylepšit. Se získáním ruského občanství v roce 2016 označil anexi Krymského poloostrova za "opravdu rozumnou" a Putina nazval "jedním z největších světových žijících lídrů". Zatímco jeho kamarád ničí zbytek Ukrajiny, Seagal svou podporu umírnil jen maličko. "Rusko a Ukrajinu vnímám jako jednu rodinu a opravdu věřím, že obě země ke vzájemnému konfliktu vyprovokovala třetí strana, která utrácí velké peníze za propagandu," řekl stanici Fox News.

Témata: Vladimír Putin Leonardo DiCaprio