Západní celebrity daly Rusku košem! Už tam nepojedou!

Iggy Pop v Praze pokřtil nový festival Metronome (25.6.2016) 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. března 2022 19:27

Západní zpěváci a kapely kvůli ruské invazi na Ukrajinu ruší koncerty, které měli pro nejbližší měsíce naplánované v Rusku. Mezi umělci, kteří své vystoupení odřekli, je podle portálu listu Novaja gazeta například americká rocková skupina Green Day, Franz Ferdinand ze Skotska nebo legendární zpěvák Iggy Pop.

"Milujeme Rusko. Tato úžasná země nás inspirovala svým uměním a literaturou a za těch sedmnáct let, před kterými jsme tam poprvé hráli, jsme si vytvořili bohaté a hluboké vztahy s našimi ruskými fanoušky," napsala na twitteru skupina Franz Ferdinand, která měla 1. července vystoupit v Moskvě. Koncert ale zrušila a "jediným důvodem pro to je invaze ruského státu na Ukrajinu". Členové skupiny také podle agentury Reuters uvedli, že prostřednictvím sociálních médií byli v posledních dnech v kontaktu se svými ruskými přáteli, kteří dali najevo odpor vůči násilí ze strany Ruska a solidaritu s Ukrajinou.

Iggy Pop vyjádřil podporu Ukrajincům a "všem statečným lidem, kteří se staví proti tomuto násilí a usilují o mír". Oznámil, že ve světle nynějších událostí je nutné odřeknout koncert plánovaný na 10. července v Moskvě.

V květnu měl v Moskvě a Petrohradu vystoupit britský zpěvák Yungblud, ale koncerty zrušil, stejně jako Louis Tomlinson, bývalý člen chlapecké skupiny One Direction. V pondělí pozdě večer oznámil, že nepojede ani do Ruska ani na Ukrajinu. "Bezpečí mých fanoušků je pro mě prioritou. Myslím na lidi na Ukrajině a všechny, kdo trpí kvůli této nepotřebné válce," napsal na twitteru. "Každý si zaslouží, aby byl tvůrcem svého osudu a ne, aby mu ho někdo vnucoval prostřednictvím války a agrese," uvedl také.

Témata: skupina Green Day Iggy Pop