Princ Charles se vyjádřil k dění na Ukrajině: Je to brutální!

Princ Charles

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

1. března 2022 14:16

Britský princ Charles popsal ruský postup na Ukrajině jako "brutální agresi". Při návštěvě hrabství Essex řekl, že aktuální dění je "bezohledným útokem na demokratické hodnoty", citovala jej stanice Sky News.

Britská královská rodina se k aktuálnímu politickému dění vyjadřuje jen velice výjimečně, neutrální postoj o víkendu opustil i Charlesův syn William, který spolu s manželkou na twitteru napsal, že stojí na straně Ukrajinců.

"Jsme solidární s těmi, kdo se postavili brutální agresi," řekl dnes následník britského trůnu.

Princ William před několika dny na twitteru napsal, že stojí za ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a všemi Ukrajinci, kteří "statečně bojují za svou budoucnost".

Členové britské královské rodiny se drží pravidla, že by měli v politických otázkách zůstat neutrální a jen velmi zřídka otevřeně vyjádří svůj názor. Agentura Reuters připomněla, že právě princ Charles v roce 2014 během návštěvy Kanady způsobil rozruch, když se na veřejnost dostala jeho soukromě pronesená poznámka, že Putin se "chová jako Hitler". Komentář pronesený po ruské anexi Krymu pak ostře odsoudilo ruské ministerstvo zahraničí.

Královna Alžběta zatím dění na Ukrajině nijak nekomentovala. V uplynulém týdnu zrušila všechny své plánované pracovní aktivity poté, co se nakazila koronavirem. Buckinghamský palác oznámil, že královna dnes absolvuje první dvě virtuální audience.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) válka na Ukrajině královská rodina (gbr)