Princ William a vévodkyně Kate se vyjádřili k válce na Ukrajině!

Princ William a vévodkyně Kate 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. února 2022 21:36

Ukrajina napadená ruskou armádou získala další vysoce postavené spojence: podporu jí vyjádřil britský princ William s manželkou Kate. Na twitteru napsali, že stojí na straně Ukrajinců, kteří statečně bojují za svou budoucnost.

Členové britské královské rodiny se přitom téměř nikdy nevyjadřují k politickým otázkám, upozornila agentura Reuters. Ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému dnes zavolal i papež František, aby vyjádřil bolest nad utrpením napadené země.

"V říjnu 2020 jsme měli tu čest setkat se s prezidentem Zelenským a první dámou a zjistit, s jakou nadějí a optimismem se dívají na budoucnost Ukrajiny. Dnes stojíme za prezidentem a všemi Ukrajinci, kteří za tu budoucnost statečně bojují," uvedl princ s manželkou na twitteru.

In October 2020 we had the privilege to meet President Zelenskyy and the First Lady to learn of their hope and optimism for Ukraine’s future. Today we stand with the President and all of Ukraine’s people as they bravely fight for that future 🇺🇦 W & C

— The Duke and Duchess of Cambridge (@KensingtonRoyal) February 26, 2022

Členové britské královské rodiny se drží pravidla, že by měli v politických otázkách zůstat neutrální a jen velmi výjimečně vyjádří svůj názor. Agentura Reuters ale připomněla, že Williamův otec princ Charles v roce 2014 během návštěvy Kanady způsobil rozruch, když se na veřejnost dostala jeho soukromě pronesená poznámka, že Putin se "chová jako Hitler". Komentář pronesený po ruské anexi Krymu pak ostře odsoudilo ruské ministerstvo zahraničí.

Ukrajinské zastoupení ve Vatikánu dnes informovalo, že Ukrajinu morálně podpořil i papež František. "Svatý otec vyjádřil nejhlubší bolest kvůli tragickým událostem, které se dějí v naší zemi," uvedlo velvyslanectví na twitteru.

Papež telefonoval prezidentovi Zelenskému jen den poté, co kvůli Ukrajině překvapivě vyrazil za ruským velvyslancem ve Vatikánu Alexandrem Avdějevem. Papež obvykle přijímá velvyslance a hlavy států ve Vatikánu a opačný postup je narušením diplomatického protokolu. Znalci poměrů v církevním státě to vyložili jako důkaz, že papež je situací na Ukrajině velmi znepokojen a chce se osobně angažovat v ukončení války.

Témata: Princ William