Volodymyr Zelenskyj: Jak se ze slavné celebrity stal ukrajinský prezident?

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. února 2022 13:01

Ukrajinský prezident a bývalý populární bavič a podnikatel Volodymyr Zelenskyj se nejvyšší státní funkce ujal v květnu 2019. Hned po svém nástupu do funkce označil za svou hlavní prioritu zastavení bojů na východě Ukrajiny, kde proti sobě stáli ukrajinská armáda a proruští separatisté, údajně podporovaní Moskvou.

Prezident, který byl považovaný mnohými za politického outsidera bez jasných názorů, také prohlásil, že k dialogu s Moskvou může dojít jen v případě, že Rusko Ukrajině vrátí okupovaná území a zajistí návrat válečných zajatců. Nyní jeho země čelí útoku ruské armády a největší krizi své existence.

Zelenskyj před útokem Ruska sklízel od západních politiků chválu za zdrženlivost a výzvy ke klidu. Nyní apeluje na všechny občany, aby bránili Ukrajinu a řekl, že zbraně dostanou všichni, kdo je budou chtít. "Rusko ráno zákeřně zaútočilo na naši zemi, stejně jako nacistické Německo za druhé světové války. K dnešnímu dni se naše země ocitly na opačných stranách světových dějin. Rusko se vydalo na cestu zla, ale Ukrajina se brání a nevzdá se své svobody bez ohledu na to, co si myslí Moskva," řekl v projevu k národu.

"Musíme se stát Islanďany ve fotbalu, Izraelci v obraně rodné země, Japonci v technologiích, Švýcary v umění žít šťastně vedle sebe. Naším prvním úkolem je zastavení palby na Donbasu... Bude-li to zapotřebí, jsem připraven obětovat svou funkci, aby byl nastolen mír," řekl v inauguračním projevu politik, který od počátku "dráždil" ruského prezidenta Vladimira Putina touhou po tom, aby se Ukrajina stala členem NATO. Putin také ústy svého mluvčího Zelenskému vzkázal, že mu bude blahopřát k volbám až po úspěších v urovnání donbaského konfliktu. Boje ale neustaly a dosud si vyžádaly kolem 15.000 obětí.

Zelenského v jeho plánech podpořil loni v září v Bílém domě i americký prezident Joe Biden. Spojené státy i nadále tváří v tvář ruské agresi jasně podporují suverenitu a územní celistvost Ukrajiny," řekl americký prezident, což podle tisku notně pobouřilo ruského vůdce Putina.

Zelenskyj se v roce 2019 "svezl" na vlně veřejné nespokojenosti se zkorumpovanou politickou elitou Ukrajiny a v druhém kole voleb porazil dosavadní prezident Petra Porošenka.

Zelenskyj je zakladatelem a majitelem televizní a produkční společnosti Kvartal 95, která vytvořila populární komediální seriál Sluha národa. V něm hrál tento oblíbený komik obyčejného učitele historie Vasyla Holoboroďka, jehož osud katapultoval do prezidentského křesla poté, co se na internetu rozšířilo studentské video, v němž kritizuje zkorumpovanost úřadů. V březnu 2018 si také Zelenskyj nechal zaregistrovat politickou stranu pojmenovanou podle seriálu - Sluha národa.

Seriál se vysílal v letech 2015-2019 na televizi 1+1, za kterou podle ukrajinských médií stojí vlivný ukrajinský oligarcha Ihor Kolomojskyj. Právě vztah s tímto podnikatelem byl Zelenskému před volbami vyčítán. Kontroverzní ukrajinský oligarcha je jedním z nejbohatších Ukrajinců. Jakoukoli závislost na politických názorech či penězích Kolomojského Zelenskyj popírá. Jeho soupeř ve volbách Porošenko označoval Zelenského za Kolomojského loutku.

Zelenskyj se také nepřímo zapojil do impeachmentu vůči bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi v Kongresu. Demokraté totiž v září 2019 zahájili žalobu na šéfa Bílého domu po obviněních vůči prezidentovi v souvislosti s jeho telefonátem se Zelenským. Podle médií Trump na Zelenského naléhal, aby Kyjev vyšetřoval Huntera Bidena (syna Joea Bidena) kvůli podezření z korupce při jeho podnikání na Ukrajině.

Zelenskyj se narodil 25. ledna 1978 v židovské rodině v průmyslovém městě Kryvyj Rih (dříve psáno jako Krivoj Rog). Podle ukrajinských médií je jeho rodným jazykem ruština. V dětství strávil čtyři roky v Mongolsku, kde pracoval jeho otec, profesor kybernetiky. V rodném městě vystudoval práva na Ekonomickém institutu, který spadá pod Kyjevskou národní ekonomickou univerzitu, právnické praxi se nikdy nevěnoval.

Jako sedmnáctiletý na sebe upoutal pozornost svým komediálním talentem v televizní humoristické soutěži Klub vtipných a pohotových, ve kterém různé týmy soupeří ve vtipných odpovědích na otázky, improvizacích a v dalších humoristických scénkách. Zelenskyj kolem sebe soustředil stejně smýšlející lidi a založili úspěšnou komediální skupinu Kvartal 95, ze které v roce 2003 vybudoval televizní stejnojmenné studio.

Během kariéry se objevil také v několika filmech a proslavil se i vítězstvím v ukrajinské verzi soutěže StarDance... když hvězdy tančí nebo jako dabér filmového medvídka Paddingtona.

Zelenskyj v minulosti podporoval návrh amerického zvláštního zmocněnce pro ukrajinský konflikt Kurta Volkera, který navrhoval jako první krok k ukončení konfliktu na východě Ukrajiny rozmístění mírových sil OSN v oblasti. Je skeptický k druhé mírové dohodě z Minska, dojednané za přispění Paříže a Berlína, která zůstává nenaplněna. K návratu Ruskem anektovaného Krymu pod správu Ukrajiny byl vždy rovněž skeptický, podle Zelenského by šance byla pouze v případě změny vládnoucí garnitury v Moskvě. Ruský prezident Vladimir Putin po volbách v roce 2019 prohlásil, že pokud bude Zelenskyj plnit minské mírové dohody, Rusko pomůže s normalizací situace na Donbasu. Žádné konkrétní kroky ale neuvedl a navíc mezi oběma muži vypukla přestřelka poté, co Putin svým dekretem umožnil Ukrajincům z jihovýchodních regionů ve zjednodušeném režimu získat ruský pas.

S manželkou Jelenou má Zelenskyj dceru a syna.

Témata: Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj