Sledovali jsme ŽIVĚ: Královská svatba! Meghan a Harry si řekli ANO! Stali se novomanžely!

Královská svatba prince Harryho a Meghan Markleové 27

Autor: ČTK, stars24.cz

19. května 2018 9:19 | Aktualizováno: 19. května 2018 18:26

Britský princ Harry a americká herečka Meghan Markleová si dnes řekli "ano" na královském hradě Windsor. O pár minut později si při přednášení manželského slibu vyměnili snubní prsteny a arcibiskup z Canterbury je v přítomnosti 600 hostů prohlásil za manžele. Novomanželé budou mít titul vévoda a vévodkyně ze Sussexu.

V kapli svatého Jiří na královském hradě Windsor začal v poledne místního času (13:00 SELČ) svatební obřad britského prince Harryho a americké herečky Meghan Markleové, kterou k oltáři přivedl Harryho otec, princ Charles.

Nevěsta má na sobě bílé šaty s vlečkou, na hlavě tiáru a dlouhý závoj. Šaty Meghan Markleové jsou nádherné, ale překvapivě jednoduché, shodovali se komentátoři. Autorkou šatů je britská návrhářka Clare Waightová Kellerová, která loni začala pracoval pro módní značku Givenchy.

Princ Harry při čekání na nevěstu vypadal nervózně, komentovali dění v kapli svatého Jiří moderátoři přenosu BBC a všímali si toho také uživatelé na sociálních sítích. BBC při pohledu na ženicha a jeho staršího bratra uvedla, že princ William možná Harrymu dává rady na uklidnění. Podobné to bylo v roce 2011, kdy se ženil naopak William a Harry ho uklidňoval.

Během ceremonie vystoupil s velmi živým proslovem americký biskup Michael Curry a sbor zazpíval známou píseň Stand by Me od amerického autora Ben E. Kinga. Meghanina matka Doria Raglandová vypadala během celého obřadu viditelně dojatá, zatímco ženich a nevěsta se na sebe neustále dívali, usmívali a drželi za ruce.

Curry, který stojí v čele americké episkopální církve, přenesl do srdce britské monarchie atmosféru haarlemských kostelů s jejich spirituály a gospely. "V lásce je síla, nepodceňujte ji. Ví to každý, kdo se někdy zamiloval," řekl Američan v emotivním projevu proneseném rytmickým stylem černošských kazatelů. Meghan jeho slova sledovala s uvolněným úsměvem, Harry s klidnou tváří úměrnou vážnosti chvíle.

Americký biskup, považovaný v zámoří za jednoho z nejprogresivnějších duchovních, četl své kázání z tabletu iPad. První ohlasy na sociálních sítích ho dnes pasovaly na bezmála hlavní hvězdu windsorského obřadu, která energicky narušila puritánsky upjaté ovzduší ceremoniálu svázaného letitými tradicemi.

Meghanin otec Thomas Markle se obřadu ze zdravotních důvodů nezúčastnil. Nevěstu tak nakonec vedl k oltáři Harryho otec princ Charles. Když ji svému synovi před oltářem předával, ženich mu podle britských médií řekl: "Díky, tati." Vápětí se Harry obrátil ke své budoucí ženě se slovy: "Vypadáš úžasně."

Těsně před nevěstou dorazila do kaple královna Alžběta II. v doprovodu svého manžela prince Philipa, jenž se již stáhl z veřejného života a nyní se zotavuje po operaci kyčle, kterou úspěšně podstoupil minulý měsíc.

Třiatřicetiletému Harrymu šel za svědka jeho bratr, princ William. O tři roky starší nevěsta svědkyni neměla - podle britských médií proto, že má hodně přátel a volbou jedné osoby nechtěla nikoho urazit, a také proto, že to nebývá u královských svateb zvykem. Mezi jejím družičkami a mládenci byli dva ze tří potomků prince Williama a jeho manželky Kate - čtyřletý princ George a tříletá princezna Charlotte. Spolu s dalšími osmi dětmi nevěstu doprovázeli k oltáři a nesli její dlouhý závoj.

Harry měl na sobě uniformu elitního jezdeckého regimentu označovaného jako Blues and Royals, který je součástí královské gardy. Deník The Guardian v pátek spekuloval o tom, že princ obleče spíše stejnokroj královského námořnictva, protože této složce armády "tolik nevadí vousy".

Starobylá kaple svatého Jiří na hradě Windsor, kde se obřad odehrává, je gotickým, bohatě zdobeným klenotem z 15. století. Je to také místo, kde v roce 2005 požehnal arcibiskup z Canterbury sňatku otce Harryho, prince Charlese, s jeho dlouholetou přítelkyní Camillou, vévodkyní z Cornwallu.

Snoubenci na svatbu pozvali 600 hostů, mezi nimiž nejsou žádní významní politici. Obřadu se zúčastní mimo jiné mnoho členů královské rodiny, včetně panovnice Alžběty II. Z celebrit má být přítomná například tenisová hvězda Serena Williamsová, bývalé členky hudební skupiny Spice Girls a někteří herečtí kolegové Markleové ze seriálu Kravaťáci.

Z nevěstiny strany dorazí především její matka Doria Raglandová. Otec Thomas Markle se slavnostní události kvůli zdravotním potížím nezúčastní; místo něj nevěstu k oltáři doprovodí ženichův otec, princ Charles.

Po skončení obřadu v jednu hodinu odpoledne (14:00 SELČ) vyrazí novomanželé v kočáře na projížďku po městečku, aby pozdravili lidi, kteří jim přijdou popřát štěstí. Po absolvování zhruba tříkilometrového okruhu se vrátí na oficiální svatební recepci na hradě Windsor. Večerní neformální party, kam dorazí 200 nejbližších přátel a příbuzných, se připravuje v nedalekém sídle Frogmore House.

Královský hrad Windsor a jeho široké okolí dnes od časného rána ovládla horečka, která v poledne vyvrcholí svatbou prince Harryho s Američankou Meghan Markleovou. Jak tvrdí americká televize ABC, celý svět bude přikován k televizním obrazovkám. Spojené království svatbou žije a tisíce Britů od rána na místě očekávají slavnostní události, mnozí zahaleni do britské nebo americké vlajky.

Ulice v okolí hradu jsou zaplněné, policie a záchranáři jsou v pohotovosti a organizátoři okázalého představení dokončují poslední detaily ceremoniálu. Vojenská policie se speciálně vycvičenými psy prohledala trasu slavnostního průvodu a policisté prozkoumali odpadkové koše a kanály, kde by mohly být ukryty bomby. "Berkshire se změnil v pevnost," napsal dnes list The Daily Mail o anglickém hrabství, jehož je královský hrad součástí.

V úzkých uličkách Windsoru, který leží asi 30 kilometrů západně od Londýna, se bude podle odhadů tísnit na 100.000 zvědavců. Počasí svatebčanům přeje, meteorologové hlásí modré nebe. Teploty se mají pohybovat těsně nad 20 stupni Celsia, slunce bude svítit celý den.

Nevěsta strávila noc se svou matkou Dorií Raglandovou v luxusním hotelu, v jiném hotelu podle tradice přenocoval ženich, jemuž dělal společnost jeho bratr William. 

Kensingtonský palác, který Harry využívá jako svou rezidenci, dnes zpřístupnil veřejnosti oficiální informaci o průběhu ceremoniálu, která obsahuje seznam modliteb a promluv církevních hodnostářů, podrobnosti o hudebním doprovodu a minutovník obřadu. Podle paláce princ Harry a jeho nastávající "věnovali velkou pozornost výběru všech náležitostí sňatku".

Britská média upozorňují, že do programu se nejspíš vloudila chyba, protože počítá s účastí otce nevěsty Thomase Marklea. Ten se ale slavnostní události kvůli zdravotním potížím nezúčastní; místo něj nevěstu k oltáři doprovodí ženichův otec, princ Charles.

Témata: Princ Harry Meghan Markle Královská svatba Velká Británie