Britský princ Andrew přešel v případě obvinění z napadení do protiútoku!

Princ Andrew, vévoda z Yorku, autor: Roosewelt Pinheiro/ABr

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. února 2022 14:11

Právníci britského prince Andrewa požádali americký soud, aby v občanskoprávním sporu se ženou, která ho obvinila ze sexuálního napadení, rozhodovala porota. Osmatřicetiletá Američanka Virginia Giuffreová obvinila prince, že ji sexuálně napadl před 20 lety, když byla nezletilá.

Jednašedesátiletý vévoda z Yorku se v podání přiznal, že se přibližně v roce 1999 setkal se zesnulým finančníkem Jeffreym Epsteinem. O jiných setkáních, mimo jiné v roce 2010, už mluvil Andrew dříve. Giuffreová v žalobě uvádí, že právě Epstein ji spolu se svou britskou spolupracovnicí Ghislaine Maxwellovou v roce 2001 dotlačili k intimním schůzkám s princem. Andrew nicméně odmítl tvrzení Giuffreové, že se na ní "dopustil sexuálního útoku a ublížení na zdraví".

Právník David Boies, který zastupuje Giuffreovou, uvedl, že Andrew se snaží svést vinu na oběť. "Těšíme se, až budeme konfrontovat prince Andrewa s jeho popíráním a pokusy obvinit paní Giuffreovou z jejího vlastního zneužívání," prohlásil Boies.

Případ je součástí sexuálního skandálu kolem Epsteina, s nímž se Andrew přátelil podobně jako další osobnosti včetně amerických exprezidentů Donalda Trumpa a Billa Clintona. Epstein, který byl podezírán ze sexuálního vykořisťování desítek mladých dívek, spáchal v roce 2019 sebevraždu v newyorském vězení, kde čekal na soudní proces. Po jeho smrti se pozornost amerických úřadů obrátila k Maxwellové, která byla v prosinci uznána vinnou ze sexuálních zločinů.

Andrewovy vazby na Epsteina podkopaly jeho pověst u veřejnosti a postavení v britské královské rodině. Andrew musel kvůli případu vrátit vojenské tituly a královské záštity panovnici Alžbětě II. Princ již také nebude při žádných oficiálních akcích používat titul "Jeho královská Výsost" a jeho role připadnou dalším členům královské rodiny.

Andrewovi právníci původně požadovali odmítnutí žaloby s odvoláním na dohodu, kterou Epstein uzavřel s Giuffreovou v roce 2009. Za to, že stáhla podobnou žalobu na něj, jí finančník zaplatil 500.000 dolarů (skoro 11 milionů korun). Podle princova týmu dohoda zahrnuje pasáž, která v této věci vylučuje stíhání dalších osob.

Témata: princ Andrew (syn královny Alžběty)