Dua Lipa! Dívka diktující trend současného popu! Kde se vzala?

Nová královna popu? 61

Autor: Zdeněk Tuhý, stars24.cz

17. května 2018 21:24

Dua Lipa. Britská zpěvačka, která diktuje světu, jak má vypadat současný pop. Za pouhé tři roky se stala světovou hvězdou zpívající po boku svých idolů z dětství. Její cesta na vrchol nebyla tak růžová.

Narodila se do rodiny emigrantů z Kosova a celé dětství snila o tom, že jednou o ni bude mluvit celý svět.

Dua. V albánštině se její jméno překládá jako Láska. Budoucí britská hvězda se narodila v Londýně roku 1995 kosovským Albáncům, kteří se v devadesátých letech přemístili do Anglie. Už jako malá holka chtěla zpívat. Jejími idoly byly Christina Aguilera, Pink či Nelly Furtado. V Kosovu její otec studoval stomatologii a matka právo. V Londýně na tom rodina nebyla nejlépe. Přes den rodiče vydělávali v kavárně a přes noc chodili do školy.

Otec dostal práci a rodina se musela vrátit do Kosova, Lipě v té době bylo 11. Ve škole se jí moc nedařilo, její spolužáci byli s látkou napřed. Dalším problémem pro ni byl jazyk – uměla albánsky mluvit, ale nedokázala číst a psát. Dokonce ani nemohla zpívat ve sboru, podle učitelky nebyl její hlas dostatečně dobrý. Ve 14 letech se rozhodla přemluvit rodiče, aby se mohla vrátit do Londýna, tentokrát už sama. Poháněla ji touha stát se velkou zpěvačkou, což v Kosovu tak snadné nebylo. Táta jejímu nutkání rozuměl, protože v mládí měl rockovou kapelu. Ostatně Lipa vyrůstala na jeho hudbě a uvádí ho, jako jednoho ze svých vzorů.

V Londýně se o ni starali blízcí přátelé jejích rodičů. Zatímco ve všední den chodila do normální školy, o víkendu navštěvovala prestižní pěveckou školu, kam mimo jiné chodila i Amy Winehouse. Veškerý volný čas věnovala hudbě, nahrávala cover písně svých oblíbených zpěvaček na YouTube. Založila si i blog o módě pod názvem „Dua Daily“, kam dávala příběhy ze svého života, modelingu a herectví. Snažila se přes svůj blog získat co nejvíc lidí, kterým pak následně posílala odkazy na svá videa.

Za nějakou dobu se ji ozval hvězdný manažer spolupracující s Lanou Del Rey a dalšími hvězdami. I přesto, že se její sny začaly plnit, jejím osobním životem zmítal chaos. Začínající zpěvačka musela vydělávat na živobytí. Vyzkoušela si mnoho povolání, a dokonce měla menší potyčku s policií. Nad ránem usínala, přes den byla ve studiu a večer pracovala. Tento způsob života se odrazil na jejích textech, které na jejím umění oceňují i fanoušci.

Práce s jejím manažerem Benem Mawsonem jí přinesla první kariérní úspěchy v showbyznysu. Prvním velkým hitem byla její skladba „Blow your Mind“ vydaná v roce 2016, kdy se dostala až za oceán do Ameriky.

Na sérii úspěchů navazuje i debutní album „Dua Lipa“ z minulého roku. Jedním ze singlů výše zmíněného alba je písnička „New Rules“, která se stala jakousi hymnou mladých holek po celém světě. Lipa jim psala na základě svých neúspěchů s opačným pohlavím. V únoru 2018 Dua vyhrála dvě ceny Brit Awards v kategoriích Objev roku a Zpěvačka roku. Tímto ale její příběh nekončí. Hvězda už pracuje na novém albu, kterým brzy potěší své fanoušky.

Témata: Dua Lipa