Oscarová Vanessa Redgrave slaví 85. narozeniny. Chodila s agentem 007 a tragicky jí zemřela dcera!

Vanessa Redgrave

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. ledna 2022 21:24

Je jednou z mála hereckých osobností, které dosáhly na takzvanou Hereckou trojí korunu (Actor's Triple Crown), což znamená zisk filmového Oscara, televizní Ceny Emmy i ocenění Tony za úspěchy na divadle. Britská herečka Vanessa Redgraveová se svou nezdolností i odhodlaností exceluje už dlouhá léta jak před kamerou, tak i ve veřejném životě. Členka rozvětvené herecké dynastie slaví pětaosmdesátiny a je stále herecky aktivní.

Herectví zpočátku nebylo jejím snem, až do svých 14 let se věnovala baletu. Kvůli vysokému vzrůstu se však kariéry tanečnice musela vzdát. Redgraveová tedy vystudovala herectví a během své dlouhé profesní dráhy se stala jednou z respektovaných umělkyň. A stále pracuje. Na Oscara byla herečka nominována šestkrát, zlatou sošku jednou získala. Redgraveová má také dva Zlaté glóby, cenu BAFTA za celoživotní mistrovství (2010) a ocenění z řady festivalů.

Do slavné Zvětšeniny (1966) ji obsadil například režisér Michelangelo Antonioni. Pěvecký talent Redgraveová uplatnila ve filmové verzi muzikálu Král Artuš a jeho družina (1967), pohybové vlastnosti pak předvedla při ztvárnění tanečnice Isadory Duncanové v dramatu Isadora (1968). Redgraveová zaujala také v historickém snímku Marie, královna skotská (1971), za svůj výkon ve filmu Julia (1977) odehrávajícím se v nacistickém Německu získala Oscara.

Herečka přesvědčivě ztvárnila portréty frustrovaných žen, které hledají únik z osamělosti, nudy a z područí mužů. Z tohoto soudku je například role spisovatelky detektivních románů Agathy Christie o jejím záhadném zmizení (snímek Agatha, 1979). Redgraveová si zahrála také role matek, například v dramatech Dům duchů (1993), Rodinné sídlo (1992) nebo Malá Oděsa (1994). Oceněna byla za filmy Hra o čas (1980) nebo Kdyby zdi mohly mluvit 2 (2000).

Dobře známé jsou i politické aktivity Redgraveové, přičemž některé z nich byly docela radikální (sympatie k IRA či podpora někdejšímu palestinskému vůdci Jásiru Arafatovi). Levicově zaměřená herečka proslula jako výmluvný řečník mnoha demonstrací proti válce ve Vietnamu či později v Iráku, angažovala se v podpoře Kosova. Angažovala se i humanitárních akcích Dětského fondu OSN (UNICEF).

V minulosti též napomohla udělení politického azylu čečenskému separatistickému vůdci Achmedu Zakajevovi. Když ho v prosinci 2002 zadrželi při vstupu do Británie úředníci, poskytla mu Redgraveová 50.000 liber na kauci, aby mohl zůstat na svobodě. Azyl Zakajev získal v roce 2003, Londýn odmítl žádost Moskvy o jeho vydání.

Redgraveová se narodila 30. ledna 1937 v Londýně a pochází zřejmě z nejstarší herecké rodiny v Británii. Její narození oznámil sám Laurence Olivier, který přímo na divadelním pódiu slavnostně prohlásil: "Dámy a pánové, dnes večer se narodila velká herečka." Redgraveová, která hrála v řadě shakespearovských inscenací, je dcerou herců sira Michaela Redgravea a Rachel Kempsonové. Měla sestru Lynn a bratra Corina (již zemřeli) a také oni se uplatnili v herecké branži.

Z prvního manželství (1962 až 1967) s britským režisérem Tonym Richardsonem, který získal dva Oscary za film Tom Jones, se Redgraveové narodily dvě dcery - herečky Natasha a Joely. Natasha Richardsonová, držitelka divadelní ceny Tony, v roce 2009 tragicky zahynula po nehodě na lyžích; jejím manželem byl pak herec Liam Neeson, známý například z filmu Schindlerův seznam. Herečkou je také neteř Redgraveové - Jemma (dcera bratra Corina).

Patnáct let byl partnerem Redgraveové herec Timothy Dalton, jeden z představitelů agenta 007 Jamese Bonda. V roce 2006 se jejím druhým manželem stal italský herec Franco Nero, který hrál například ve westernové komedii Vůně cibule. Vzali se nedlouho poté, co se po letech opět dali dohromady. Mají spolu syna Carla Gabriela Nera, který je režisérem. Se svojí matkou spolupracuje, v roce 2014 například představili dokument o situaci v Bosně.

Témata: Vanessa Redgrave