Hvězdný sportovec Ahonen přiznal: Jsem alkoholik, léčím se!

Janne Ahonen

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. ledna 2022 21:32

Někdejší hvězdný skokan na lyžích Janne Ahonen se léčí kvůli alkoholismu. Čtyřiačtyřicetiletý Fin přiznal v rozhovoru s televizní stanicí YLE, že se vloni svěřil do péče odborníků, aby se zbavil závislosti poté, co po letech abstinence znovu začal mít s alkoholem problémy.

"Jsem alkoholik na cestě k nápravě," řekl pětinásobný vítěz Turné čtyř můstků a držitel pěti titulů mistra světa. Prozradil, že osm let se mu dařilo abstinovat, než vloni na jaře večírek a několik piv s kamarády vyvolaly starou závislost.

Po nějakém čase se poté rozhodl poprvé vyhledat profesionální pomoc. "Myslel jsem, že jsem dospěl, poučil se a zmoudřel, ale hned jsem do toho znovu spadl. Pochopil jsem, že se nic nezměnilo. Musel jsem potlačit svoji hrdost a vyhledat pomoc zvenčí," řekl.

Ahonen v otevřeném rozhovoru přiznal, že se během závodní kariéry cítil jako rocková hvězda a také se podle toho choval. Připomněl také událost z roku 2005, o které už v minulosti napsal v biografii. Na mamutím můstku v Planici tehdy předvedl 240 metrů dlouhý let, ale dopad neustál, tvrdě spadl na záda a prudce se udeřil hlavou o zem.

Převoz do nemocnice ale tehdy raději odmítl z obavy, že rozbor krve odhalí v jeho těle zbytkový alkohol. Noc před závodem totiž ještě s dalšími skokany prohýřil u piva a v hospodách v Kranjské Goře.

Témata: Janne Ahonen