Vévodkyně Kate uchvátila Brity! Řekli, co si o ní myslí!

Kate Middleton 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. ledna 2022 20:18

Manželka britského prince Williama představuje v očích veřejnosti ideál partnerky budoucího krále Velké Británie - usměvavá, milá a půvabná tmavovláska vychází dobře s královskou rodinou, respektuje tradice a miluje své tři děti.

Kate, která se narodila 9. ledna 1982 a svatbou s Williamem získala titul vévodkyně z Cambridge, sice pochází ze střední třídy, při povinných ceremoniálech se ovšem chová, jako by se pro svou současnou roli narodila. Ostatně mezi jejími předky se jich několik s modrou krví najde. A na rozdíl od její švagrové Meghan je evidentní, že je s ní smířená.

Catherine Elizabeth Middletonová známá jako Kate se narodila v Readingu západně od Londýna jako nejstarší ze tří dětí do rodiny zaměstnanců British Airways. Rodiče se ovšem dokázali vypracovat, jejich společnost Party Pieces zaměřená na prodej potřeba na oslavy má dnes hodnotu v přepočtu kolem miliardy korun. I díky tomu si Middletonovi mohli dovolit poslat Kate na váženou skotskou univerzitu St. Andrews, kde studovala dějiny umění. A na školní módní přehlídce v březnu 2002, kde vyšla na molo v průhledných šatičkách, zaujala o půl roku mladšího prince Williama, který navštěvoval stejnou školu.

Podle řady svědectví to byla právě Kate, kdo váhajícího prince Williama na konci prvního ročníku přesvědčil, aby ze školy neodcházel. Jejich vztah zůstal po několik let prakticky bez pozornosti médií. Poprvé byli spolu vyfotografováni při lyžování ve Švýcarsku v dubnu 2004, do Alp vyráželi i s Williamovým mladším bratrem Harrym a otcem Charlesem, následníkem trůnu. Spolehlivost volby Kate v Británii, traumatizované případem "nevyzrálé" princezny Diany, dokládá i fakt, že princ si svou nastávající vybral sám a dlouho spolu chodili. Na pár měsíců se dokonce rozešli, pak ale oba usoudili, že přece jen chtějí strávit život bok po boku.

"Kate je úžasná holka - oblíbená, talentovaná, kreativní a sportovní typ," charakterizoval ji její bývalý spolužák Charlie Leslie. A taky je "velkorysá, milující a starostlivá... nestěžuje si, se vším se vyrovná," dodali jiní. Jednou z věcí, se kterými se musela Kate vyrovnat, bylo opravdu dlouhé čekání na zásnuby - William požádal Kate o ruku na soukromé dovolené v Keni v říjnu 2010, osm let poté, co spolu začali chodit. To jí vyneslo trochu nelichotivou přezdívku Waity Katie (Kačka Čekačka), nakonec se ale dočkala velkolepé svatby, kterou si nenechaly ujít desetitisíce lidí v ulicích a odhadem dvě miliardy lidí u obrazovek u televizních obrazovek po celém světě.

Jevištěm slavnostní události se 29. dubna 2011 stala londýnská westminsterská katedrála svatého Petra, kde si tehdy devětadvacetiletá nevěsta a stále ještě osmadvacetiletý ženich vyměnili prsteny a sliby. Sňatek měl oživit slávu britské monarchie a pomoci ji zasadit do moderní doby, nerezignoval ale ani na tradice. Princ William měl na sobě slavnostní uniformu irských gard složenou z červeného kabátu a černých kalhot s modrou šerpou. Nevěstin úbor tvořila kombinace krajky v barvě slonové kosti a hedvábných šatů s vlečkou dlouhou 2,7 metru - mnohem kratší než osmimetrová, jež zdobila Williamovu matku Dianu v červenci 1981 při svatbě s Charlesem.

Novomanžele oddal arcibiskup z Canterbury. Mezi svatebními hosty bylo pět desítek hlav států, seznam pozvaných zdobila jména královských celebrit, politiků a válečných veteránů, ale i spolužáků novomanželského páru a Williamových kamarádů ze služby v armádě. Nechyběli třeba zpěvák Elton John, slavný fotbalista David Beckham, herec Rowan Atkinson či filmový režisér Guy Ritchie. Na oficiální recepci na oběd bylo pozváno 650 hostů, na oficiální večeři pak 300 blízkých přátel a členů rodiny. Po líbánkách na Seychelách absolvovali Kate s Williamem velkou cestu po Kanadě a USA, po které se vrátili do Británie.

Kate se zapojila do aktivit královského paláce, věnovala se i charitě - a také se chystala na roli matky dědice trůnu. Její první těhotenství oznámil Buckinghamský palác v prosinci 2012, princ George Alexander Louis se narodil 22. července 2013. V květnu 2015 přišla na svět dcera Charlotte Elizabeth Diana a v dubnu 2018 další syn Louis Arthur Charles. William s Kate sice soukromí svých dětí střeží, zároveň je ale pomalu připravují na královské povinnosti - George i Charlotte se zúčastnili svatby Katiny mladší sestry Pippy v květnu 2017, kde byla dcerka jednou z družiček. A stejnou roli si Charlotte zopakovala i o rok později na veselce Harryho a americké herečky Meghan Markleové.

Vztah Williamova mladšího bratra - na rozdíl od manželství pravděpodobného budoucího panovníka - ovšem pořádně vzbouřil královské vody. Harry a Meghan mají v poslední době s monarchií poměrně napjaté vztahy, začátkem loňského roku se definitivně vzdali svých povinností a práv jako členů královské rodiny a přestěhovali se do Spojených států. Rozdílně oba páry pojímají třeba i to, jak veřejnost informují o narození potomků. Zatímco Kate s Williamem pokaždé ukázali novorozence ještě cestou z porodnice pár hodin po porodu, Harry a Meghan se omezili jen na psané prohlášení.

Kate, která je vášnivá amatérská fotografka a patronka Královské fotografické společnosti, také u příležitosti narozenin dětí pravidelně zveřejňuje jejich fotografie, které sama pořídila. Loni se také svěřila s tím, jak se celá rodina vypořádala s omezeními kvůli koronaviru. "Museli jsme se stát učiteli a já osobně se cítím tažená tolika různými směry. Snažíte se všechno dělat jak nejlépe dovedete, ale na konci dne se cítím vyčerpaná... Během karantény se ze mě stala také kadeřnice, k velké hrůze mých dětí, když viděly maminku stříhat vlasy," řekla v rozhovoru Kate, která se podobně jako její manžel a tchán také snaží podporovat ekologické aktivity.

Témata: Kate Middleton