Zpěvačka Sinéad O'Connorová se proslavila psychickými problémy a sérií skandálů. Co dnes dělá?

Sinéad O'Connorová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. ledna 2022 15:28

Irskou zpěvačku Sinéad O'Connorovou proslavil nejen její emotivní hlas a hit Nothing Compares 2U s působivým prostým klipem, ale i milimetrový sestřih vlasů, těžké boty, nabubřelá gesta, roztrhaná fotografie papeže Jana Pavla II či psychické problémy. Po sérii skandálů nyní žije v ústraní.

O'Connorová, která několikrát vystoupila i v ČR, vždy dělala to, co sama uznala za vhodné a nikdy se nebála říct svůj názor, i když jí to přinášelo problémy.

O'Connorová se narodila v irském Dublinu. Dětství neměla záviděníhodné: rozvod rodičů, pokřivený vztah s matkou, která ji prý týrala a zneužívala, útěky z domova, absence ve škole, nákupy "za pět prstů" a prostituce vyvrcholily polepšovnou. Po návratu ze zařízení, které vedly jeptišky "tvrdé a studené jako led", pracovala jako servírka v podřadných lokálech a po nocích vystupovala v klubech.

První skladbu O'Connorová nazpívala ve 14 letech, o rok později už měla hotovou polovinu skvělého debutu The Lion And The Cobra (1987). Ukázala, že dokáže oscilovat mezi punkem, hip hopem i irskou tradiční hudbou. Píseň Nothing Compares 2U, která pochází z dílny Prince, se objevila na nejžádanějším albu I Do Not Want What I Haven’t Got (1990). Po sérii desek Universal Mother (1994), Faith And Courage (2000) či Sean-Nós Nua (2002) se zpěvačka stáhla do ústraní.

V roce 2005 vydala po pauze kolekci Collaborations, která bilancovala její hostování na nahrávkách přátel, a také album Throw Down Your Arms ve stylu jamajského reggae. Zatím poslední album s názvem I'm Not Bossy, I'm the Boss (Nejsem panovačná, jsem šéfka) vydala O'Connorová v roce 2014.

V minulosti již několikrát chtěla hudební branži opustit, měla už dost novinářů, spekulovalo se o únavovém syndromu či o studiu teologie. Náboženství bylo jejím častým tématem. Zpěvačka, která se v roce 2017 oficiálně přejmenovala na Magdu Davittovou, v roce 1992 vzbudila značné kontroverze, když v živém vysílání jedné z amerických televizí roztrhala fotografii papeže na protest proti ututlávání pedofilních afér irských kněží. Koncem 90. let se zase nechala od biskupa nezávislé katolické skupiny v Lurdech vysvětit na kněžku, což římskokatolická církev pochopitelně neuznala. A před třemi lety oznámila, že konvertovala k islámu a přijala arabské jméno Šuhadá.

Témata: Sinéad O'Connorová