Královna Alžběta mění plány na Vánoce: Kde stráví svátky?

Královna Alžběta II. 3

Autor: stars24.cz, ČTK

20. prosince 2021 21:48

Britská královna Alžběta II. letos kvůli pandemii covidu-19 nestráví vánoční a novoroční svátky na svém venkovském sídle Sandringham House na východě Anglie, jak obvykle činí. Zůstane na hradě Windsor nedaleko Londýna, kde během pandemie tráví většinu času, informovala dnes média s odvoláním na zdroje z Buckinghamského paláce.

Pětadevadesátiletá panovnice se letos kvůli rychle se šířící koronavirové variantě omikron v Británii už musela vzdát i tradiční předvánoční návštěvy členů rodiny.

Nestrávit Vánoce v Sandringhamu je "osobní rozhodnutí, které bylo přijato po pečlivém zvážení" z preventivních důvodů, citovala agentura PA nejmenovaný zdroj z prostředí královské rodiny. "V sázce jsou vánoční plány příliš mnoha lidí," zaznělo z královského paláce. Obvykle se scházejí v týdnu před Vánocemi ke společnému obědu v Buckinghamském paláci děti, vnuci, pravnuci či bratranci panovnice. Tato rodinná sešlost odpadla kvůli pandemii už loni. Letos se měla podle deníku The Sun konat na hradě Windsor.

Podle agentury Reuters se však během vánočních svátků ve Windsoru uskuteční návštěva rodiny za dodržení "všech příslušných směrnic".

Samotné Vánoce královna tráví tradičně v Sandringhamu v hrabství Norfolk, kde ji obvykle navštěvuje část nejbližší rodiny. Letos stráví Alžběta II. zimní svátky poprvé od své svatby v roce 1947 bez svého manžela prince Philipa, který zemřel letos v dubnu ve věku 99 let.

V Británii se v posledních týdnech prudce šíří nová a ještě ne zcela prozkoumaná varianta omikron, kvůli níž britská vláda zvažuje protiepidemické restrikce. Premiér Boris Johnson dnes připustil, že situace je "nanejvýš obtížná". Zejména v Londýně prudce roste počet hospitalizovaných s covidem-19.

Témata: Královna Alžběta II.