Luc Besson obviněn ze znásilnění! Soud rozhodl o slavném režisérovi!

Luc Besson (foto: Gage Skidmore)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. prosince 2021 19:03

Soud ve Francii dnes zamítl obvinění ze znásilnění vůči francouzskému filmovému režisérovi Lucu Bessonovi, které proti němu před více než třemi lety vznesla herečka San Van Royová.

Její advokát však oznámil, že se proti rozhodnutí odvolá. Jedná se o jeden z nejznámějších případů, jenž započal v čase celosvětové kampaně proti sexuálnímu násilí MeToo.

"Po třech a půl letech procesu, při němž byla vyslechnuta řada svědků a odehrál se rovněž křížový výslech Bessona a Van Royové, soudce konečně rozhodl, že zamítne kauzu vedenou proti Lucu Bessonovi, který obvinění od začátku odmítal," řekl podle médií režisérův právník Thierry Marembert.

Spor mezi Bessonem a belgicko-nizozemskou herečkou trvá od roku 2018, kdy Van Royová vznesla první obvinění. Pařížská prokuratura je v roce 2019 zamítla, načež právník Van Royové podal stížnost na uspěchanost a neúplnost původního vyšetřování. Případ se dostal před nového soudce, který se kauzou začal zabývat od začátku.

Van Royová dlouhodobě kritizuje postup francouzské justice, která je podle ní zaujatá a nejedná s dostatečnou důsledností. "Lituji toho, že jsem podala žalobu, tato země nechrání oběti známých lidí," řekla v polovině listopadu v rozhovoru s francouzskou televizí France 2.

"Budeme pokračovat, dokud aféra Besson neskončí," řekl dnes společně s oznámením úmyslu odvolat se proti rozhodnutí soudu právník herečky Marambert.

Témata: Luc Besson (režisér)