Vyhaslá hvězda Britney Spears? Podívejte se, jak se dostala na vrchol i na dno!

Britney Spearsová 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. listopadu 2021 19:49

Americká popová hvězda Britney Spearsová zažila ve svém životě strmou cestu na vrchol slávy, stala se idolem teenagerů a vysloužila si přezdívku "princezna popu". Úspěšné období však následovala dekáda plná zvratů, debaklů i pokusů o návrat.

Novou kapitolu ve svém životě začala letos v listopadu, kdy soud po téměř 14 letech zrušil opatrovnictví, které nad zpěvačkou měl její otec. Spearsová oslaví 2. prosince čtyřicetiny.

Spearsová se nesmazatelně zapsala do dějin popu, na kontě má více než 100 milionů prodaných zvukových nosičů, z toho přes 70 milionů jen ve Spojených státech. Poprvé na sebe upozornila už v roce 1998, kdy její hit baby One More Time opanoval hitparády po celém světě a z ještě ne sedmnáctileté Britney udělal rázem celebritu. Debutového alba se prodalo přes 23 milionů kusů, podobně si vedla i druhá deska Oops!...I Did It Again. Recept na úspěch byl přitom jednoduchý. Přitažlivou tvářičku a patřičně tvarované tělo doplnily chytlavé, byť kolovrátkové melodie a teenageři se mohli po jejích deskách i lístcích na koncerty "utlouct".

Kariéru odstartovala tato rodačka z McCombu v americkém státě Mississippi ve dvanácti letech v dětském televizním pořadu "New Mickey Mouse Club". Tam se Britney potkala i se svým prvním přítelem, zpěvákem Justinem Timberlakem a svého času se tenhle páreček proslavil i veřejným "slibem čistoty". Jak se ale později ukázalo, byly všechny ty pověsti o zdrženlivosti až do svatby jen dobře vymyšlený marketingový nástroj a radosti života si Britney ani Justin rozhodně neodpírali. Vztah (pokud tak lze soužití spíše na dálku a pod drobnohledem bulváru vůbec nazývat) ale vydržel jen do roku 2002, kdy se jejich soukromé i profesní cesty rozešly.

Zatímco ale Justin Timberlake stoupal stále vzhůru a po opuštění chlapeckého bandu 'N Sync se zařadil mezi uznávané představitele populární hudby, začala hvězda Britney Spearsové padat strmě dolů. Zpěvačka sice i nadále vydávala desky a vystupovala, její osobní život ale směřoval ke krachu. Začátkem roku 2004 se dokonce v rauši vdala za svého kamaráda z dětství, sňatek byl ale za necelé tři dny anulován. Krátce poté se dala dohromady s tanečníkem Kevinem Federlinem, kterého si vzala v říjnu 2004 a s nímž má dva syny. Už po dvou letech se ale rozvedli a pak šla Britney z jednoho skandálu do druhého.

V bulváru se často objevovaly fotografie zpěvačky ve značně podroušeném stavu, alkohol i drogy ji také přivedly do léčebny. V únoru 2007 si dokonce v záchvatu šílenství sama oholila hlavu a když excesy nepřestávaly, svěřil koncem téhož roku soud obě děti Federlinovi. Kvůli zpěvaččiným psychickým obtížím bylo v roce 2008 zavedeno opatrovnictví týkající se majetku i soukromých záležitostí Spearsové, od roku 2008 byl opatrovníkem zpěvačky její otec Jamie Spears. Mezi ním a Britney panují dlouhodobě napjaté vztahy a podle zpěvačky ji otec například nutil vystupovat proti její vůli, brát lithium a nedovolil jí se vdát za přítele Sama Asghariho a mít s ním děti. Letos v listopadu soud v Los Angeles téměř 14 let trvající opatrovnictví ukončil a zpěvačka na svém instagramovém účtu v reakci uvedla, že jde o nejlepší den v jejím životě.

Z hudebního byznysu přitom Britney Spearsová přes všechny soukromé potíže nikdy úplně nevypadla. Po úspěšném světovém turné v roce 2009 se usadila poblíž Los Angeles a komerčně se jí zadařilo se i s deskou Femme Fatale z roku 2011. Podle časopisu Forbes se dokonce stala nejvíce vydělávající ženou v hudebním průmyslu za rok 2011 s odhadovanými příjmy ve výši 58 milionů dolarů. Na svém kontě má dosud devět studiových alb, její poslední deska Glory vyšla před pěti lety.

Její živá vystoupení jsou pak atraktivní především z vizuálního hlediska, zpěvačka si již několikrát vysloužila kritiku za to, že pěvecky nebyla zrovna v nejlepší formě či za to, že často používá playback. Například její vystoupení na předávání cen MTV v roce 2007 se na dlouhou dobu stalo šťavnatým soustem pro bulvární tisk i kritiky, kteří ho popisovali jako "matné", "nepřipravené", "rozpačité" a někteří zcela otevřeně jako propadák.

Témata: Britney Spears