Čaputová nebyla jediná! Kdo další přijel ze zahraničí, aby se rozloučil se Žbirkou?

Rozloučení se Žbirkou

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. listopadu 2021 20:28

Miroslava Žbirku minulý týden na poslední cestu doprovodily nejen slzy příbuzných, ale i známých osobností. A některé dorazily až ze zahraničí!

Piety se za velkého zájmu médií účastnila rodina, blízcí přátelé a pozvaní hosté, mezi nimi slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se svým partnerem.

Kromě Čaputové se přišli se Žbirkou rozloučit například slovenští hudebníci Jožo Ráž a Vašo Patejdl, frontman skupiny Olympic Petr Janda, slovenský režisér Juraj Jakubisko, hudebník Matěj Ruppert nebo herec Petr Rychlý. Nechyběl ani Žbirkův dlouholetý spolupracovník Laco Lučenič.

Žbirka se narodil 21. října 1952 v Bratislavě. Pocházel ze slovensko-britské rodiny, jeho celoživotní láskou byla slavná britská skupina The Beatles. Bez jejich vlivu by se možná zpívání a hraní na kytaru nikdy nevěnoval, jak připomínal v rozhovorech.

Již koncem 60. let stál u zrodu bratislavské rockové skupiny Modus. Svůj první hit Zažni nahrál v roce 1977 a o čtyři roky později založil s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na vlastní dráhu. V roce 1982 se stal prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhý, kdo dokázal porazit Karla Gotta.

Témata: Zuzana Čaputová Miro Žbirka