Miro Žbirka (†69) a jeho poslední koncerty před smrtí? Moderátor promluvil!

Miro Žbirka. 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. listopadu 2021 19:41

Zesnulý zpěvák Miro Žbirka, s nímž se Česko rozloučilo pátečním pohřbem, nebyl ve formě už několik měsíců. Podle pořadatele jednoho z jeho posledních koncertů bylo zhoršení jeho stavu patrné už v létě.

Jeden z posledních zpěvákových koncertů moderoval letos v létě na festivalu Soundtrack v Poděbradech zpěvák, bavič a moderátor Miloš Pokorný. "Vůbec mě nenapadlo, jak na tom (Žbirka) je. V zákulisí se zdálo, že není úplně ve formě, ale připisoval jsem to mimo jiné počasí," řekl ČTK při vzpomínce na srpnový deštivý koncert Pokorný. "Odvedl skvělé vystoupení. Teprve potom jsem si uvědomil, že ten problém byl větší," dodal.

Žbirka je známý jako autor melodických písní Atlantída, Nemoderný chalan či Katrin. Za dobu svého více než čtyřicetiletého působení na hudební scéně se proslavil jako sólový interpret písní, které si ale také sám skládal. Vydal přes tři desítky desek v Česku, na Slovensku a v Německu, koncertoval téměř po celém světě.

Žbirka se narodil 21. října 1952 v Bratislavě. Pocházel ze slovensko-britské rodiny, jeho celoživotní láskou byla slavná britská skupina The Beatles. Bez jejich vlivu by se možná zpívání a hraní na kytaru nikdy nevěnoval, jak připomínal v rozhovorech.

Již koncem 60. let stál u zrodu bratislavské rockové skupiny Modus. Svůj první hit Zažni nahrál v roce 1977 a o čtyři roky později založil s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na vlastní dráhu. V roce 1982 se stal prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhý, kdo dokázal porazit Karla Gotta.

Témata: Miro Žbirka