Baldwin má velký problém! Podle nové žaloby vůbec nemusel vystřelit!

Alec Baldwin 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. listopadu 2021 20:52

Americký herec Alec Baldwin čelí další žalobě kvůli neúmyslnému zastřelení kameramanky při natáčení filmu Rust z minulého měsíce. Podle jedné z členek štábu vystřelil ze zbraně bezdůvodně, jelikož scéna, kterou se chystal natáčet, použití pistole nepředpokládala.

"Ve scénáři nebylo nic o tom, že by měl žalovaný Baldwin nebo kdokoliv jiný ze zbraně vystřelit," uvádí Mamie Mitchellová v žalobě, která je zatím druhou, jež z incidentu vzešla. Podle agentury AP se očekává, že řada dalších bude následovat.

Baldwin 21. října při natáčení westernu Rust v Novém Mexiku vystřelil ze zbraně, v níž byl ostrý náboj. Předtím mu však bylo sděleno, že zbraň není nebezpečná. Dvaačtyřicetiletá kameramanka Halyna Hutchinsová přišla o život a 48letý režisér Joel Souza utrpěl zranění ramene.

Žaloba Mitchellové se soustředí především na jednání Baldwina, který hrál hlavní roli a zároveň byl také producentem snímku. Mitchellová údajně při incidentu stála asi metr vedle Hutchinsové a byla překvapena, že herec ze zbraně v malém kostele, kde se zrovna natáčelo, vystřelil.

Před scénou se podle ní diskutovalo o natočení tří záběrů. Jeden měl být zblízka na Baldwinovy oči, druhý na skvrnu od krve na jeho rameni a třetí na jeho tělo, zatímco vytahoval zbraň z pouzdra. Baldwin tedy nemusel zbraň na nikoho mířit, ani z ní střílet, uvádí žaloba. Navíc údajně porušil bezpečnostní předpisy tím, že pistoli předem lépe nezkontroloval.

"(Alec) Baldwin hrál ruskou ruletu, když vypálil zbraň bez jejího bližšího ohledání, a navíc v nepřítomnosti zbrojířky," řekla ve středu novinářům právnička Mitchellové Gloria Allredová.

Mitchellová při incidentu utrpěla "vážné tělesné trauma, šok a poranění nervového systému", uvádí žaloba bez dalších podrobností. Členka štábu proto požaduje kompenzace a odškodnění, jejichž přesnou výši neuvádí. Baldwin ani jeho právníci zatím žalobu nekomentovali.

Herec ve videu natočeném ke konci října prohlásil, že štáb fungoval velmi dobře, dokud natáčení nepřerušila velmi náhodná a nešťastná událost. Někteří členové štábu však již dříve uvedli, že se na místě natáčení nedodržovaly bezpečnostní předpisy a že produkce čelila stížnostem některých pracovníků.

Zbrojířka snímku Hannah Gutierrezová-Reedová tvrdí, že neví, jak se ostrý náboj do zbraně dostal, a její právník uvedl, že se podle jejich názoru jednalo o sabotáž. Prohlásil rovněž, že někdo manipuloval s místem činu před příjezdem policie a že cílem tohoto jednání je dostat Gutierrezovou-Reedovou neprávem za mříže.

Témata: Alec Baldwin