Čaputová se vrací do Česka! Kvůli Meky Žbirkovi!

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek) 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. listopadu 2021 19:53

Posledního rozloučení se zpěvákem a skladatelem Miroslavem Žbirkou se v Praze v pátek zúčastní slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. V tiskové zprávě to dnes oznámila Kancelář prezidenta Slovenské republiky. Populární hudebník zemřel ve věku 69 let 10. listopadu. Slovenská prezidentka se tak do ČR vrátí v tomto týdnu podruhé.

Čaputová se jako čestný host zúčastní pohřbu ve strašnickém krematoriu, který začíná v pátek ve 14:00. Kvůli platným nařízením bude vstup na rozloučení umožněn pouze pozvaným osobám. Český prezident Miloš Zeman, který je stále hospitalizovaný, zašle podle Frekvence 1 na poslední rozloučení se Žbirkou věnec.

Veřejnost se bude moci se Žbirkou rozloučit v prostoru před obřadní síní, kde bude kondolenční kniha. Přenos z obřadu bude zajištěn prostřednictvím obrazovek a přímého přenosu na oficiálním facebookovém profilu Mira Žbirky.

Legendární slovenský zpěvák, skladatel a kytarista Miroslav Žbirka je známý jako autor melodických písní jako Biely kvet, Atlantída, Nemoderný chalan, Katrin či Co bolí. Za dobu svého více než čtyřicetiletého působení na hudební scéně se proslavil jako sólový interpret písní, které si také sám skládal. Vydal přes tři desítky desek v Česku, na Slovensku a v Německu, koncertoval téměř po celém světě.

Žbirka se narodil 21. října 1952 v Bratislavě. Již koncem 60. let stál u zrodu bratislavské rockové skupiny Modus. Svůj první hit Zažni nahrál v roce 1977 a o čtyři roky později založil s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na vlastní dráhu. Jeho debutové sólové album se jmenovalo Doktor Sen.

Přestože na vrcholu popularity stál Žbirka zejména v 80. letech, úspěchy slavil i v posledním desetiletí. Před dvěma lety s mnoha hosty oslavil 40 let na hudební scéně velkolepým koncertem v zaplněné pražské O2 areně. Žbirku tehdy doprovodila skupina složená z uznávaných britských hudebníků a jako host vystoupil v písni 22 dní v roli bubeníka bývalý fotbalový brankář Petr Čech.

Témata: Miro Žbirka