Miro Žbirka (†69): Publicisté si připomínají jeho porážku Karla Gotta!

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek) 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. listopadu 2021 17:28

Slovenský zpěvák, skladatel a kytarista Miroslav Žbirka, který zemřel ve věku 69 let, byl významný autor i pohodový a vtipný člověk. Shodli se na tom publicisté, kteří na zpěváka vzpomínají s úctou.

"Přestože často působil nenápadně, Meky Žbirka patřil mezi nejdůležitější muzikanty československé hudební scény. A to nejen díky řadě svých hitů, ale i svým ohromujícím přehledem a přístupem, se kterým sledoval hudební vývoj. Měl v muzice neuvěřitelný rozhled, který dokázal přenést jak na své posluchače, tak na celou hudební branži. Je to ohromná ztráta, odešel významný autor, interpret a člověk," řekl hudební publicista Jan Vedral, autor knihy Zblízka, která popisuje osud slovenského muzikanta.

"Je to moc smutné. Já jsme na něm vyrůstal, když na začátku 90. let moderoval televizní pořad Rhytmick, a vždycky mě strašně bavil i jeho suchý britský humor," uvedl publicista a moderátor Honza Dědek.

Žbirka se v roce 1982 stal prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhým, kdo dokázal porazit Karla Gotta. "Nikdy jsem nepoznal tak univerzálního člověka jako byl Meky. Jednak byl odkojený skupinou Beatles a vedle toho byl mimořádně empatický a cílevědomý a chytrý autor, skladatel, textař i zpěvák. Teď už se dá říct, že se mu na sklonku života splnil velký sen, když svoje poslední nahrávky pořídil v londýnských studiích Abbey Road, po kterých toužil celý život," připomněl hudební publicista Miloš Skalka.

Témata: Miro Žbirka Karel Gott