Princ Andrew a podezření z pohlavního zneužití? Tohle chce po soudu!

Princ Andrew, vévoda z Yorku, autor: Roosewelt Pinheiro/ABr

Autor: stars24.cz, ČTK

30. října 2021 20:30

Britský princ Andrew požádal americký soud o zamítnutí žaloby, která ho viní z pohlavního zneužití. Žalobu podala Američanka Virginia Giuffreová, která tvrdí, že ji potomek britské panovnice Alžběty II. pohlavně zneužil, když jí bylo 17 let, tedy před více než dvěma desetiletími. Informovala o tom agentura Reuters.

Giuffreová, která tvrdí, že ji jako náctiletou nutil k sexu finančník Jeffrey Epstein, zažalovala prince Andrewa letos v srpnu. "Princ Andrew Giuffreovou nikdy sexuálně nezneužil," uvedl princův právník Andrew Brettler, který žalobu považuje za "neopodstatněnou". "Obvinění člena nejznámější královské rodiny světa ze závažného pochybení pomohlo Giuffreové vytvořit mediální šílenství na internetu i v tradičním tisku. Je nešťastné, ale nepopiratelné, že senzacechtivost převážila nad pravdou," napsal v soudním dokumentu.

Žaloba tvrdí, že Andrew několikrát Giuffreovou zneužil předtím, než jí bylo 18. Jednou se tak údajně stalo v Londýně v domě Epsteinovy přítelkyně Ghislaine Maxwellové, další znásilnění se podle žaloby stalo ve finančníkově domě v New Yorku či na jeho soukromém ostrově v Karibiku. Giuffreová, které je nyní 38 let, dříve uvedla, že ji Epstein s pomocí Maxwellové držel jako "sexuální otrokyni".

Šestašedesátiletý Epstein spáchal sebevraždu ve vězení v srpnu 2019, nedlouho poté, co byl zatčen kvůli podezřením ze sexuálních zločinů. Jeho smrt vzbudila vlnu kontroverzí a dala vzniknout řadě konspiračních teorií. Devětapadesátiletá Maxwellová je obviněná z několika zločinů včetně podílu na kriminálním spiknutí. Vinu odmítla, příští měsíc ji čeká soud.

Andrew na konci roku 2019 v rozhovoru s BBC důrazně popřel, že by někdy Giuffreovou potkal. Jednašedesátiletý princ se nicméně kvůli svým stykům s Epsteinem stáhl z veřejného života.

Témata: princ Andrew (syn královny Alžběty) královská rodina (gbr)