Unikátní vzpomínka na Johna Lennona: Stojí přes milion a je jediná na světě!

John Lennon nadále žije s námi - na deskách, knihách, kazetách

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. září 2021 19:19

Kazeta s nahrávkou dosud nezveřejněné písně Johna Lennona se na aukci v Dánsku prodala za 50.000 eur (1,3 milionu Kč). Informovala o tom agentura DPA. Nahrávku pořídila v roce 1970 skupina dánských středoškoláků, kteří s Lennonem a jeho manželkou Yoko Ono dělali rozhovor pro školní časopis.

Vzácnou půlhodinovou nahrávku nabídla k prodeji aukční síň Bruun Rasmussen. Pochází z archivu Karstena Höjena, který spolu s dalšími studenty v lednu 1970 Lennona zpovídal a rozhovor tehdy nahrál. Lennon a Yoko Ono na přelomu let 1969 a 1970 pobývali v Dánsku, aby vyřešili opatrovnictví tehdy pětileté Kyoko, kterou měla Yoko Ono z manželství s americkým producentem Anthonym Coxem.

Rozhovor se podle Höjena odehrával v uvolněné atmosféře a Lennon dokonce se studenty tančil kolem vánočního stromu. Pak člen kapely The Beatles, která krátce poté oznámila rozpad, spolu s Yoko Ono zazpívali slavnou píseň Give Peace A Chance. Přidali i krátkou melodii s názvem Radio Peace, která vznikla jako znělka pro rozhlasovou stanici.

"Ta stanice ale nikdy nezačala vysílat a píseň nebyla nikdy zveřejněna. Nevíme o tom, že by byla nahraná ještě někde jinde než na naší kazetě," řekl BBC Höjen.

Témata: John Lennon