Agent D z Mužů v černém: Tommy Lee Jones mnoho nominací na Oscary neproměnil!

Tommy Lee Jones a Alicia Vikander

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. září 2021 21:30

Americký herec Tommy Lee Jones, který 15. září oslaví pětasedmdesátiny, má na svém kontě řadu rolí v komerčně úspěšných filmech a uplatnil se i jako režisér.

Za vedlejší roli ve filmu Uprchlík získal v roce 1993 Oscara, za další tři role byl na tuto cenu nominován a několik dalších snímků, ve kterých si zahrál, se výrazně zapsala do dějin světové kinematografie.

Tommy Lee Jones se narodil 15. září 1946 v texaském městečku San Saba. Jeho matka byla policistka, učitelka a majitelka obchodu, otec pracoval na ropném poli. Jeho rodiče se rozvedli, aby se vzápětí opět vzali a znovu rozvedli.

Studoval na Harvardu, za který hrál i americký fotbal. Jedním z jeho spolužáků a spolubydlících byl i pozdější viceprezident USA Al Gore. Po studiu se přesunul do New Yorku, kde se začal věnovat svému koníčku již ze střední školy - herectví.

Ve filmu se poprvé objevil v roce 1970 (Love Story). Slavným se stal v 90. letech, například díky roli ve snímku JFK Olivera Stonea, za kterou byl nominován na Oscara, ale proslavil ho i oscarový Uprchlík nebo filmy Batman navždy a Muži v černém.

V roce 2007 si zahrál ve dvou slavných filmech - V údolí Elah (opět byl nominován na Oscara) a Tahle země není pro starý. Další oscarovou nominaci získal za roli ve filmu Lincoln z roku 2013.

Témata: Jones Tommy Lee