Britská královna Alžběta o sobě opět dala vědět! A nejen na 11. září!

Královna Alžběta II. 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. září 2021 11:42

Britská královna Alžběta II. je v posledních dnech velmi aktivní. Vyjádřila se například k 11. září a skrze vysokého královského představitele i k hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

V březnu se britská královská rodina stala terčem kritiky poté, co ji manželka prince Harryho Meghan obvinila z rasismu. V rozhovoru s moderátorkou Oprah Winfrey si Meghan, která je rasově smíšeného původu, mimo jiné postěžovala, že se nejmenovaný člen královské rodiny ptal, jak tmavou pleť může mít jejich syn, až se narodí.

Princ William následně zdůraznil, že britská královská rodina není rasistická. To potvrdil i vysoký představitel Buckinghamského paláce Ken Olisa, který uvedl, že s členy královské rodiny o tématu rasismu mluvil v souvislosti s americkými demonstracemi po smrti černocha George Floyda. 

Na otázku televize Channel 4, zda královský palác podporuje hnutí Black Lives Matter, Olisa řekl: "Odpověď je jednoduše ano." "Rasismus je žhavé téma. Otázkou je, co můžeme udělat, abychom přiměli společnost odstranit tyto bariéry," dodal.

Britská panovnice se vyjádřila i k 11. září. V ve vzkazu Bidenovi uvedla, že myslí na oběti a pozůstalé a vzdala hold lidem, kteří se podíleli na obnově po útocích.

"Moje myšlenky a modlitby - a myšlenky mé rodiny a celého národa - jsou s oběťmi, přeživšími a zasaženými rodinami, stejně jako se záchranáři," uvedla. Poznamenala také, že má živě v paměti, jak v roce 2010 navštívila místo, kde stávala newyorská dvojčata. "Připomíná mi to, že když ctíme ty z mnoha národů, vyznání a původů, kteří přišli o život, vzdáváme také hold odolnosti a odhodlání komunit, které spolupracovaly na obnově," dodala.

Témata: Královna Alžběta II. královská rodina (gbr)