Francie se loučí s Belmondem! Macron měl dojemný projev!

Francie uctila památku herce Belmonda

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. září 2021 18:17 | Aktualizováno: 9. září 2021 18:20

Francie se v pařížské Invalidovně loučí se hercem Jeanem-Paulem Belmondem, který zemřel v pondělí ve věku 88 let. Na pietní akci jsou prezident Emmanuel Macron a další politici, osobnosti francouzské kultury i běžní občané, informovaly agentury DPA a Reuters.

Rakev zahalená do francouzské trikolóry byla na začátku ceremonie vynesena na dvůr pařížské Invalidovny, kde je pochován Napolenon. Později s proslovem vystoupil prezident.

"Byl přítelem, kterého každý toužil mít," řekl Macron. "Belmonda jsme milovali, protože se nám podobal. Belmondo je tak trochu my, jenom lepší," dodal.

Pocty se kromě rodiny legendárního herce účastní také pozvaní hosté z politiky, kultury a zhruba 1000 lidí z řad běžných občanů. Podle francouzských médií někteří lidé čekali před vchodem celé hodiny, aby mohli ceremoniálu přihlížet.

Pietní akty v Invalidovně byly dříve vyhrazeny padlým vojákům, později se zde začaly konat pietní smuteční ceremonie pro význačné osobnosti francouzské společnosti.

Pohřeb velikána francouzského filmu, kterému Francouzi přezdívají Bébel, se uskuteční v pátek dopoledne v kostele Saint-Germain-des-Prés v centru Paříže.

Témata: Jean-Paul Belmondo Francie