Richard Müller oslavil šedesátiny: Připomeňte si jeho vrcholy i pády!

Richard Müller

Autor: stars24.cz, ČTK

8. září 2021 21:38

Slovenský zpěvák, skladatel a textař Richard Müller, který se narodil 6. září 1961, patří k nejvýraznějším postavám československé populární hudby. Proslavil se mimo jiné hity Po schodoch, Nebude to ľahké, Štěstí je krásná věc nebo Baroko. Müllerova kariéra se přitom před lety ocitla nad propastí.

Na přelomu tisíciletí, kdy byl umělecky na vrcholu, jej na dno srážely problémy s drogami, divoké excesy i rozvíjející se duševní problémy.

Syn slavného herce Vlada Müllera se musel vyrovnat i s nesnadným vztahem s otcem, který v době Richardova dospívání opustil rodinu a se kterým už k sobě nikdy nenašli cestu. "Oba jsme byli dvě stejně tvrdohlavé palice... a první krok neudělal žádný z nás," přiznal také. "Pro mě byl táta ... cizí člověk. Neumím si představit, že v otcovsko-synovském vztahu může být něco krutějšího, než když vám zbude takový pocit," řekl k tomu před lety Richard Müller.

Absolvent oboru televizní dramaturgie a scenáristiky Müller se na hudební scéně prosadil v 80. letech s kapelou Banket. Do roku 1990 s ní nahrál čtyři desky, přičemž hned na první z nich se objevil jeden z jeho největších hitů Po schodoch. Nedlouho poté na sebe zpěvák znovu upozornil hitem Štěstí je krásná věc z dílny Petra Hapky a Michala Horáčka. Počátkem 90. let se Müller rozhodl pro sólovou dráhu. Vydal několik studiových alb, opět plných dodnes hraných hitů.

Maniodepresivní psychóza vzala nakonec Richardu Müllerovi velkou část duševních sil, takže v roce 2006 ohlásil konec hudební kariéry. K velké radosti svých českých i slovenských fanoušků však Müller svou hrozbu nenaplnil a na koncertní pódia se vrátil. Pomohla mu v tom i nová partnerka a matka jeho nejmladšího syna, manažerka Googlu Vanda Wolfová. Před ní žil Müller s českou houslistkou Ivou Bittovou, od roku 1986 pak byl 15 let ženatý s moderátorkou Soňou, se kterou má dvě děti.

A že ze svého muzikantského umění nic neztratil, dokazuje i na zatím poslední desce, kterou pojmenoval Hodina medzi psom a vlkom po magické noční hodině mezi třetí a čtvrtou ranní, kdy údajně umělci vytvářejí ta nejlepší díla, rodí se nejvíce dětí, ale taktéž nejvíce lidí umírá. Pracoval na ní vloni za pandemie koronaviru a většinu hudby si po dlouhé době napsal sám: "Pandemie mi velmi prospěla, věnoval jsem se knihám, synovi, hudbě a vlastní tvorbě. Písničky vznikly právě během korony, tvořil jsem je velmi rychle a intenzivně. Dlouhá léta jsem nic nesložil sám, a tak jsem si řekl kdy jindy, když ne teď," nechal se slyšet.

Témata: Richard Müller