Jak Meghan Markle šokovala svět? Vyvolává jednu kontroverzi za druhou!

Meghan Markle 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. září 2021 20:25

Po roce a půl od svatby Harry s Meghan oznámili, že se chtějí vzdát své role v královské rodině a žít nezávisle v USA. Tato dosud nevídaná situace vyvolala v Británii velký rozruch, stejně jako nedávný velmi otevřený rozhovor dvojice s populární americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou. Meghan zkrátka umí veřejnost šokovat!

V rozhovoru s Oprah Winfreyovou letos v březnu si Meghan, která je rasově smíšeného původu, mimo jiné postěžovala, že se nejmenovaný člen královské rodiny ptal, jak tmavou pleť může mít její syn, až se narodí. Uvedla také, že intenzivní tlak okolí i médií ji dohnal až k myšlenkám na sebevraždu.

V Británii vyvolal tento rozhovor poprask a známý britský moderátor Piers Morgan, který Meghan obvinil ze lži, musel opustit své místo v televizi ITV. „Nevěřím ani slovo z toho, co řekla. Nevěřil bych jí, ani kdyby mi tu přečetla předpověď počasí," uvedl moderátor úspěšné ranní show Good Morning Britain, který po šesti letech skončil ze dne na den.

Nejvážnější krizi v britské královské rodině od smrti Harryho matky, princezny Diany, při autonehodě v roce 1997, spustili Harry s Meghan už loni v lednu svým oznámením, že se vzdají královských povinností a budou usilovat o finanční nezávislost, které zveřejnili bez předchozích konzultací na instagramu.

Královská rodina vzápětí oznámila, že jejich přání respektuje, a společně se dohodli na ročním přechodném období. Poté dvojice své rozhodnutí letos v únoru definitivně potvrdila. "Jakkoliv jsou všichni zarmouceni jejich rozhodnutím, vévoda a vévodkyně zůstávají milovanými členy rodiny," uvedl k tomu královský palác.

Pár ztratil právo na oslovení královská výsost, i když titul jim formálně zůstal. Museli také vrátit 2,4 milionu liber, které předtím dostali na renovaci svého britského sídla Frogmore Cottage v hrabství Berkshire poblíž windsorského hradu. Po jejich loňském odchodu do Kanady a později do USA uvedl tehdejší prezident Donald Trump, že Spojené státy jim nebudou platit za zajištění ochrany.

A dvojice se také musela vzdát značky Sussex Royal, kterou měla registrovanou od své svatby. Spojení, které používal i jejich instagramový účet, pro ně přitom znamenalo zdroj příjmů. Novým zdrojem výdělku se poté pro Meghan a Harryho stala třeba loni v září podepsaná několikaletá smlouva se streamovací službou Netlix, pro kterou budou společně tvořit různé typy pořadů.

Témata: Meghan Markle