Lady Diana zamířila na filmová plátna! Jaký je nový snímek o princezně?

Kristen Stewart jako Lady Diana

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. září 2021 19:16

Na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách má dnes premiéru napjatě očekávaný snímek Spencerová o britské princezně Dianě. Ačkoli nelze předvídat, zda v silné konkurenci soutěžních filmů uspěje u porotců, u kritiků si snímek vysloužil vstřícné přijetí.

Po novinářské projekci řada z nich mluvila o tom, že představitelka Diany, americká herečka Kristen Stewartová bude žhavou kandidátkou na zisk Oscara, napsala agentura Reuters.

Ztělesnit lady Dianu, manželku následníka trůnu, která si svou bezprostředností získala náklonnost milionů lidí po celém světě, je pro každou herečku výzva, filmový portrét ale může skončit i úplným fiaskem. Propadákem se stal například film Diana z roku 2013, kde princeznu ztvárnila Naomi Wattsová. Ovace naopak sklízí seriál Koruna, kde mladou Dianu hrála Emma Corrinová.

Jedenatřicetiletá Stewartová, známá jako představitelka Belly z filmové série Twilight sága, byla podle kritiků pro obsazení role Diany překvapivou volbou, která ale nakonec chilskému režisérovi Pablu Larraínovi vyšla. Recenzent britského listu The Daily Mail její výkon ocenil jako "oslnivý" a také další kvitovali, že herečka přesvědčivě zvládla přízvuk britské angličtiny vyšších vrstev i psychologický ponor do své postavy. Pomohlo jí v tom podle nich i to, že sama Stewartová má bohaté zkušenosti s pronásledováním paparazziů a životem pod drobnohledem médií jako kdysi Diana.

She was always Diana Spencer.SPENCER, a fable starring Kristen Stewart.Directed by Pablo Larraín.In Theaters Nov. 5 pic.twitter.com/U5TANpu2uQ

— NEON (@neonrated) August 26, 2021

Film Spencerová, jehož název odkazuje na dívčí jméno pozdější populární členky britské královské rodiny, není životopisným snímkem v pravém slova smyslu, protože sleduje Dianu jen během tří dní v roce 1991, které tráví s příbuznými při společných oslavách Vánoc na panství Sandringham. Právě v této době ale dochází k rozhodnutí o tom, že po turbulentním manželství požádá o rozvod s princem Charlesem.

Podle recenzenta časopisu Variety je snímek Spencerová "skvostný" a jeho tvůrci mistrovsky vykreslili okamžik, kdy se Diana rozhodne od základu změnit svůj dosavadní život. Maximální hodnocení film získal i od recenzenta listu The Guardian.

"Moc dobře znám ten pocit, když člověk nemá nějakou situaci pod kontrolou a nemůže ovlivnit, co si o vás druzí myslí," popsala Stewartová na tiskové konferenci to, co ji podle ní s Dianou spojuje. A když je člověk zahnaný do kouta, je podle ní normální, že na ostatní cení zuby.

"Tohle je příběh princezny, které se rozhodne vzdát představy, že se stane královnou, protože chce být sama sebou," popsal svůj filmový projekt režisér Larraín. "Nechtěli jsme natočit dokudrama, chtěli jsme vytvořit snímek, kde jsou základem reálné okolnosti, ale zbytek naše imaginace," dodal.

Témata: Lady Diana