Žít do sedmdesáti by byla nuda, tvrdil Freddie Mercury! Ted by oslavil by 75. narozeniny!

Freddie Mercury 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. září 2021 17:36

Showman každým coulem i majitel jednoho z největších hlasů v historii populární hudby. To byl Freddie Mercury, zpěvák britské rockové skupiny Queen, který by 5. září oslavil pětasedmdesáté narozeniny.

 Jeho životním krédem však bylo, že "žít do sedmdesáti by byla nuda". Milovník života se nakonec dožil pouhých pětačtyřiceti, když se stal jednou z nejznámějších obětí nemoci AIDS.

Na koncertních pódiích byl perfekcionistou, liboval si v pompéznosti a okázalých gestech. Vystupoval v těsných kalhotách, přiléhavých kombinézách s hlubokým výstřihem či kožešinových pláštích, namalovaný nebo s nalakovanými nehty. Byl extravagantní, teatrální a charismatický.

Mercury s oblibou pořádal divoké večírky ve svém osmadvacetipokojovém domě v Kensingtonu plném milovaných koček a také na španělském ostrově Ibiza. Prohlašoval, že má "vše, co se dá koupit, kromě štěstí" a "nestřídmost je součástí mého já". Přitahovalo ho obojí pohlaví.

Začátkem 70. let vytvořil spolu s kytaristou Brianem Mayem, bubeníkem Rogerem Taylorem a basistou Johnem Deaconem kvartet, považovaný dodnes rockovým světem za jednu z nejkvalitnějších sestav. Na světě byla skupina Queen, čili královna (neboli také slangově homosexuál). Tato britská formace zářila dvě desetiletí na špičce světového rocku s hity jako Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, We Will Rock You, Radio Ga Ga nebo I Want It All.

Freddie Mercury, vlastním jménem Farookh Bulsara, se narodil 5. září 1946 na ostrově Zanzibar do rodiny pársů, potomků starých Peršanů. Díky svému otci, jenž pracoval pro britskou vládu, se v Indii dostal do anglické internátní školy. Tam mu kamarádi začali říkat Freddie. Později se rodina přestěhovala do Anglie, kde Fred prodával oblečení z druhé ruky a studoval design na umělecké akademii v Ealingu. Podle jména mytického božího posla si v té době změnil příjmení na Mercury.

Zpěváka s hlasovým rozsahem přes tři oktávy, skvělou technikou a frázováním fascinovala také klasická hudba. Se španělskou operní divou Montserrat Caballéovou dokonce natočil jedno ze svých dvou sólových alb nazvané Barcelona (1988).

Témata: Freddie Mercury