Porazila Pink i Britney Spears. Beyoncé je rekordmanka!

Beyoncé 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. září 2021 19:29

Popová superstar Beyoncé Knowlesová je představitelkou silné generace amerických zpěvaček narozených na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. V konkurenci svých neméně slavných vrstevnic Christiny Aguilerové, Pink, Britney Spearsové či Alicie Keys se rozhodně prosadit dokázala. Prodala na 118 milionů desek, je držitelkou rekordního počtu cen Grammy.

Na letošním březnovém předávání cen Grammy získala čtyři ceny, včetně té pro nejlepší R&B skladbu za píseň Black Parade oslavující černošskou kulturu. Beyoncé tak s celkem 28 cenami Grammy překonala dosavadní držitelku rekordu v počtu těchto cen, bluegrassovou zpěvačku Alison Kraussovou.

V počtu získaných pozlacených gramofonů se dotáhla na hudebníka a producenta Quincyho Jonese a na dohled má absolutního rekordmana, jímž je s 31 cenami Grammy dirigent George Solti. Beyoncé přitom šla do 63. ročníku udělování cen Grammy s devíti nominacemi, přestože v minulém roce nevydala žádné album.

Beyoncé, která dostala nezvyklé jméno podle dívčího příjmení své matky, vstoupila na hudební scénu v roce 1997 se skupinou Destiny's Child. Toto popové dívčí trio (původně kvarteto) ovládalo na přelomu tisíciletí přední příčky hitparád. Skupina, která prodala více než 60 milionů desek, získala tři gramofonky Grammy. Poslední album vydala v roce 2004, poté se její členky pustily na sólové dráhy v rozličných sférách showbyznysu.

Pro Beyoncé Knowlesovou to byla skvělá volba. Již její první samostatná deska Dangerously in Love, která vyšla v roce 2003, se ihned dostala na první místo prodejnosti v USA. Při udělování Grammy za rok 2004 si Beyoncé odnesla hned pět ocenění včetně označení za nejlepšího mezinárodního umělce.

Její druhé album B'day, které vyšlo v roce 2006, opět opanovalo hitparády a zpěvačce vyneslo další Grammy. Úspěchy sklízely i její další alba, například desku Lemonade z roku 2016 hudební kritici označili za nejlepší album roku.

Témata: Beyoncé