Karlovarský festival končí! Ethan Hawke a Jan Svěrák převezmou cenu prezidenta festivalu!

Ethan Hawke

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. srpna 2021 11:48

V Karlových Varech dnes večer skončí 55. ročník filmového festivalu. Pořadatelé vyhlásí vítězné filmy a Cenu prezidenta festivalu převezme americký herec Ethan Hawke a český režisér Jan Svěrák. Ceremoniál ve Velkém sále hotelu Thermal bude přenášet Česká televize.

Vedle Hawka festival ocenil také britského herce Michaela Caina, ten si Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii odnesl ze zahajovacího večera.

Třetí hlavní hvězdou letošního ročníku byl americký herec Johnny Depp, který svou přítomností potěšil především mladé filmové fanynky. Dnes ještě uvede film Minamata, ve kterém hraje a který produkoval, a měl by se zúčastnit závěrečného ceremoniálu.

Festival se letos konal v odloženém termínu, pořadatelé jej přesunuli z tradičního začátku prázdnin kvůli tomu, aby se více lidí stihlo naočkovat proti koronaviru a také s vírou, že se kinosály budou moci naplnit na sto procent. Loni se festival kvůli pandemii nekonal vůbec.

Na filmový festival v Karlových Varech se k dnešním 10:00 prodalo 104.681 vstupenek. Akreditovalo se 8739 účastníků a uskutečnilo se 423 projekcí, uvedli dnes pořadatelé na webu.

Odložený 55. ročník festivalu začal 20. srpna a v úvodu přivítal první z hlavních letošních hvězd, britského herce Michaela Caina, který převzal od pořadatelů Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) Ethan Hawke