Charlie Watts (†80): Jaký byl bubeník legendárních Stounů?

Rolling Stones

Autor: stars24.cz, ČTK

25. srpna 2021 19:19

Vždy působil jako klidný anglický gentleman či bankéř, miloval jazz, swing a staré automobily. Moc toho nikdy nenamluvil a také se mu vyhýbaly skandály. Britský bubeník Charlie Watts, člen rockové skupiny Rolling Stones, přišel do rodící se kapely už začátkem roku 1963 a byl nejstarším členem slavné skupiny.

Oba frontmani Rolling Stones Mick Jagger i Keith Richards svorně prohlašovali, že Watts byl tou nejdůležitější součástí kapely. To on byl podle odborníků svým úsporným bubnováním hybnou silou mašiny a v dobách sporů mezi hlavními protagonisty byl Watts také vždy úspěšným a respektovaným smírčím soudcem.

Watts se nikdy nezapojoval do románků s početnými fanynkami - byl skoro půlstoletí ženatý s Shirley Ann Shepherdovou, s níž má dceru Seraphinu. Traduje se také, že když majitel Playboye Hugh Hefner pozval kapelu do své prostopášné rezidence, zmizel tam Watts raději v herně. I "vzorňák" Watts ovšem prošel v polovině 80. letech obdobím, kdy se mu alkohol a drogy vymkly kontrole. "Mezi roky 1983 a 1986 jsem byl někdo úplně jiný, kvůli mému chování mě málem opustila manželka," řekl o své krizi středního věku.

Watts rád prohlašoval, že desky Rolling Stones neposlouchá a s potutelným úsměvem říkal, že rokenrol mu připadá trochu "monotónní a primitivní" a o hraní s kapelou prohlašoval, že to je "celkem spolehlivý způsob, jak si vydělat peníze". "Miluji tu skupinu, jsou to mí přátelé, která mám rád, ale hraní s Rolling Stones pro mě neznamená středobod vesmíru," popsal jednou svůj vztah ke skupině.

Charles Robert Watts se narodil 2. června 1941 v Londýně, kde také společně se svou sestrou Lindou vyrůstal. Po studiu na střední škole, kde se projevoval jako talentovaný fotbalista, navštěvoval jednu z londýnských uměleckých škol a po studiu začal pracovat jako grafik v reklamě. Bubeníkem chtěl být již odmalička, jako chlapec snil o tom, že hraje s Charliem Parkerem. Po práci tak začal bubnovat v několika bezvýznamných kapelách, až přišlo "lano" od otce britského blues Alexise Kornera, aby usedl za bicí v jeho kultovní kapele Blues Incorporated. Z její části se v roce 1962 zformovaly Rolling Stones, kteří se Wattse poměrně dlouho snažili přetáhnout. Podařilo se jim to na počátku roku 1963.

Od té doby byl Watts nedílnou součástí skupiny a společně s Jaggerem a Richardsem byli jediní ze zakládajících členů skupiny, kteří v ní dosud hráli. Brian Jones se v roce 1969 utopil za dosud nevyjasněných okolností v bazénu svého domu, basista Bill Wyman kapelu opustil v roce 1992. Watts se kromě hraní na bicí podílel také na navrhování pódiové prezentace, grafiky a designu kapely a na koncertech býval oceněn největším aplausem.

Stejně jako o velkém množství ostatních hudebníků, kolovaly i o Wattsovi historky z jeho divoké minulosti. Ve srovnání s jeho kolegy ale byly slabým odvarem. Notoricky známá je historka o tom, jak inzultoval Micka Jaggera, když se o něm vyjádřil jako o "svém bubeníkovi". "Ty seš můj zas.... zpěvák," zařval prý jinak klidný Watts a udeřil Jaggera.

Pro Wattse byla typická jakási anglická výstřednost. "Jak jinak byste označili člověka, který si koupí Alfu Romeo z roku 1936 jenom proto, aby se podíval, jak vypadá palubní deska? Neřídí - jenom tak sedí v autě a kouká. Je to originál a jeden z nejlepších bubeníků na světě. Charlie jen zřídka vysloví názor, ale když už to udělá, musíte mu naslouchat. Zeptám se ho třeba 'Charlie, mám jít za Mickem do pokoje a oběsit ho?' A on řekne 'ne'. Na jeho názor dám," řekl Richards o Wattsovi.

Ačkoli se celý život úspěšně živil rockovou muzikou, měl Charlie Watts rád i jazz. V 80. letech dokonce sestavil big band ze špičkových hráčů a koncertoval s ním po světě.

Wattsovi, který také choval arabské koně, byla v roce 2004 diagnostikována rakovina hrtanu, ze které se dokázal zotavit.

Témata: Charlie Watts skupina Rolling Stones