Michael Caine má cenu z Varů za přínos kinematografii! Předal mu ji Bartoška!

Michael Caine přebírá z rukou Jiřího Bartošky cenu na MMF v Karlových Varech.

Autor: stars24.cz, ČTK

20. srpna 2021 20:20

Pro Křišťálový globus si dnes do Velkého sálu karlovarského hotelu Thermal přišel britský herec Michael Caine. Dvojnásobného držitele Oscara skleněnou soškou ocenil karlovarský mezinárodní filmový festival za jeho mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Publikum, které předtím zhlédlo sestřih z mnoha různorodých Cainových rolí, osmaosmdesátiletému herci aplaudovalo vstoje.

Caine pak v krátkém proslovu poděkoval za cenu a řekl, že mu udělala velkou radost. Jeden z hlavních hostů 55. ročníku festivalu odpoledne pozdravil diváky na červeném koberci a v sobotu osobně uvede film Best Sellers natočený letos, v němž ztvárnil stárnoucího spisovatele.

Po slavnostním úvodním ceremoniálu tradičně moderovaném Markem Ebenem dnes festival zahajuje premiéra filmu Davida Ondříčka o čtyřnásobném olympijském vítězi s názvem Zátopek. Eben vysvětlil, že festival letos nemá oproti zvyklostem novou znělku, neboť jeho přípravy dlouho provázela nejistota. "Zato máme našeho starého prezidenta," uvedl na scénu prezidenta festivalu Jiřího Bartošku, který v této funkci působí od roku 1994.

"Vítám vás po dvou letech na zahájení filmového festivalu. Žili jsme těžkou dobu...věříme, že je za námi, 55. ročník je trochu půlka jubilea," uvedl a připomněl, že festival přežil dobu, kdy se za socialismu musel střídat po roce s festivalem v Moskvě a poté chvíli, kdy mu krátce chtěl konkuroval pražský festival Zlatý golem. "A přežijeme i covid," řekl Bartoška.

Michael Caine za šest desítek let trvající herecké kariéry vytvořil více než sto rolí napříč filmovými a televizními žánry. Za herecké mistrovství si vysloužil mnoho ocenění. V roce 1987 získal prvního Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Woodyho Allena Hana a její sestry, v roce 2000 byl Oscarem oceněn podruhé, tentokrát za úlohu v adaptaci literárního bestselleru Johna Irvinga Pravidla moštárny.

V Karlových Varech se v roce 2015 promítal film Mládí režiséra Paola Sorrentina. Za ztvárnění slavného hudebního skladatele, který tváří v tvář osudu bilancuje vlastní životní prohry, byl Caine oceněn Evropskou filmovou cenou pro nejlepšího herce. Režisér Petr Jákl Caina obsadil do svého připravovaného filmu Jan Žižka.

Dalšími hvězdami letošního festivalu, který se koná po roční pauze způsobené pandemií koronaviru, budou v jeho závěru americký herec, režisér a spisovatel Ethan Hawke a americký herec Johnny Depp, který se však představí především ve své roli producenta.

Témata: Michael Caine Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)