Robert Redford: Zlatý hoch Hollywoodu oslavil narozeniny!

Robert Redford

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. srpna 2021 11:50

Díky rolím charismatických "hezounů" si slavný americký herec a režisér Robert Redford, který se narodil 18. srpna 1936, vysloužil přezdívku "zlatý hoch Hollywoodu". Přelomem v jeho kariéře, který ho proslavil, byl komediální western Butch Cassidy a Sundance Kid (1969).

V roce 1978 stál u zrodu festivalu nezávislého filmu, nazvaného Sundance Film Festival. Krátce nato založil, již jako režisér a producent, institut podporující začínající filmaře. Kromě toho proslul tento modrooký blonďák s irskými předky jako ochránce přírody a indiánů.

Filmový festival, pořádaný dodnes v Utahu, dostal jméno podle jedné z Redfordových nejslavnějších rolí, kterou vytvořil po boku svého pozdějšího dlouholetého přítele Paula Newmana ve snímku Butch Cassidy a Sundance Kid.

Festival měl původně přivést pozornost k regionálním "nehollywoodským" filmařům, dnes je největší přehlídkou nezávislého filmu v USA. Své průlomové snímky na něm uvedli režiséři Steven Soderbergh, Jim Jarmusch či Quentin Tarantino.

Sám Redford, držitel dvou Oscarů (za režii a celoživotní dílo), si cestu na filmové výsluní musel tvrdě vyšlapat. "Hezká tvář, sportovní postava, obrovský talent a okouzlující úsměv nestačily, naopak hezká tvář mu byla spíš na obtíž," říkal americký režisér Sydney Pollack, jehož dvorním hercem se Redford v 70. letech stal.

Natočili spolu politický thriller Tři dny Kondora (1975) či filmy Jeremiah Johnson (1972), Takoví jsme byli (1973; s Barbrou Streisandovou), Elektrický jezdec (1979) nebo Vzpomínky na Afriku (1985; s Meryl Streepovou).

Témata: Robert Redford