Johnny Depp budí vášně! Lidem se ocenění ve Varech nelíbí!

Johnny Depp 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. srpna 2021 16:42

Chystané pocty americkému herci Johnnymu Deppovi na filmových festivalech v Karlových Varech a španělském San Sebastiánu odsoudila přední britská charitativní organizace Solace Women's Aid, která bojuje proti domácímu násilí a pomáhá jeho obětem.

Informoval o tom dnes server BBC News. Mluvčí karlovarského festivalu Uljana Donátová ČTK řekla, že organizátoři vyjádření britské organizace nebudou komentovat.

Už v úterý kritizovalo sdružení španělských filmařek oznámení sansebastianského festivalu, že Deppovi v září udělí svou hlavní čestnou cenu.

Depp loni prohrál soudní spor s bulvárním deníkem The Sun, který ho označil za manželského násilníka. Podle soudce byla obvinění na Deppovu adresu "ve své podstatě pravdivá", protože se prokázalo, že většina inkriminovaných útoků Deppa na jeho někdejší manželku Amber Heardovou se skutečně odehrála.

Už tento měsíc je Depp očekáván jako jedna z hlavních hvězd festivalu v Karlových Varech a v září má dostat cenu Donostia v San Sebastiánu. Taková ocenění jsou pochybná a zarážející, uvedla organizace Solace Women's Aid.

Zatímco ve Španělsku má 58letý Depp převzít 22. září čestné ocenění jako "jeden z nejtalentovanějších a nejvšestrannějších herců současné kinematografie", karlovarský festival chce vzdát hold slavnému herci, "jehož kariéra nezapomenutelně obohatila světový film". Karlovarský festival podle svého úterního prohlášení připomene "nesmazatelnou stopu, kterou (Depp) zanechal v dějinách filmu posledních dekád". Pětapadesátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se uskuteční ve dnech 20. až 28. srpna.

"Rozhodnutí udělit tuto cenu za celoživotní dílo je zvláště urážlivé po roce, kdy domácí násilí prudce narostlo v podmínkách nutných pro řešení globální pandemie," uvedla ve svém prohlášení organizace Solace Women's Aid. Ta v červnu oznámila, že po prvním lockdownu v Británii zaznamenala nárůst počtu volání na své linky důvěry o 27 procent.

Deppova kariéra po loňském soudním sporu utrpěla. Po rozsudku jej studio Warner Bros. požádalo, aby se vzdal role kouzelníka Grindelwalda v dalším díle filmové série Fantastická zvířata ze světa čaroděje Harryho Pottera. Herec žádosti studia vyhověl. Hollywoodská hvězda naopak zůstává reklamní tváří značky Christian Dior.

Deppovo účinkování v minulosti pomohlo řadě filmů získat kultovní status. Patří k nim například tituly Co žere Gilberta Grapea (1993), Arizona Dream (1993), Mrtvý muž (1995), Krycí jméno Donnie Brasco (1997) nebo Strach a hnus v Las Vegas (1998).

Témata: Johnny Depp