Indiánský původ, milovník absinthu. Kdo je ve skutečnosti Johnny Depp?

Johnny Depp 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. srpna 2021 13:11

Pronikavý pohled, tenký knírek, indiánský původ i pověst "divocha" nebo bývalého konzumenta opia a absintu - to je americký herec Johnny Depp. Od ostatních hollywoodských hezounků jej odlišuje spolupráce s režiséry typu Jima Jarmusche či Terryho Gilliama a záliba v podivných rolích a charakterech.

Osmapadesátiletý herec, který bude hostem karlovarského filmového festivalu, je známý například z filmů Piráti z Karibiku či Střihoruký Edward. V posledních letech se ale potýká s řadou problémů, včetně obvinění z domácího násilí.

Depp má na svém kontě desítky rolí, v jejich výběru u Deppa rozhoduje moment překvapení a zajímají jej "lidé, které společnost nepokládá na normální". Za part ve filmu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street z roku 2007 dostal Césara a taky se s ním ocitl v nominacích na Oscara - stejně jako se snímkem Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly (2003). Galerii jeho partů vévodí umělý mládenec s nůžkami místo rukou ve Střihorukém Edwardovi (1990): "To byla story o smutném androidovi, jehož umělé srdce puklo díky lidem bez srdce."

V komedii Ed Wood (1994) si zahrál "nejhoršího režiséra na světě" Edwarda Wooda, který v 50. letech natáčel pokleslé horory a sci-fi komedie. V netradičním a snovém westernu Mrtvý muž Jima Jarmusche (1995) Depp exceloval v postavě mladého účetního Williama Blakea.

Historku o indiánském bezdomovci, který prodá svůj život ďábelskému sadistovi (Marlon Brando), aby zachránil rodinu, Depp sám napsal a natočil v jediném režijním pokusu Bojovník (1997). Ten zaujal spíš námětem a hudbou Iggyho Popa.

Jeden čas si Johnny liboval v rolích osamělých lovců se složitou duší a bezbranným pohledem. Zatímco v Ospalé díře (1999) lovil bezhlavý vraždící přízrak a v Deváté bráně (1999) šel po stopách samotného Satana, ve snímku Z pekla (2001), který se točil i v Čechách, honí masového vraha Jacka Rozparovače. Sem patří i jeho potulný vůdce říčních cikánů Roux ve filmu Čokoláda (2000).

John Christopher Depp má v sobě po předcích mix indiánské, irské a německé krve. Jeho matka pracovala jako servírka, otec byl inženýr a kvůli jeho zaměstnání se rodina musela často stěhovat. Narozen 9. června 1963 v Owensboro v Kentucky, vyrůstal v rodině se čtyřmi sourozenci.

Před ulicí, drogami a alkoholem ho spasila kytara, kterou objevil ve dvanácti. Na střední škole s rockovou kapelou The Kids se v roce 1983 usadil v Los Angeles. Živil se v telemarketingu, což prý byly jeho první herecké etudy. Hudbě se věnuje dodnes, v roce 2018 vystoupil v pražských Letňanech se skupinou Hollywood Vampires, kterou kromě Deppa tvoří zpěvák Alice Cooper nebo kytarista Aerosmith Joe Perry a která dělala předskokana Ozzymu Osbourneovi.

Jeho první ženou byla maskérka Lori Anne Allisonová. Byli spolu dva roky, ale stihla ho představit Nicholasi Cageovi, jenž ho doporučil tvůrcům hororu Noční můra v Elm Street. Následoval charakterní policista Tom Hanson v seriálu Jump Street 21, který mu vynesl slušné příjmy a vyrobil z něj idol mladých děvčátek.

Další lásku potkal při natáčení Deváté brány s Romanem Polanským v Paříži. Za půvabnou Francouzkou Vanessou Paradisovou se přestěhoval do Francie a mají dceru Lily Rose Melody a syna Jacka. V roce 2012 se hvězdný pár rozešel. Zasnoubený byl s Winonou Ryderovou, která s ním hrála ve filmu Střihoruký Edward. Kvůli ní si nechal na paži vytetovat nápis Winona navždy. Žil také s britskou modelkou Kate Mossovou.

V roce 2015 se oženil s herečkou Amber Heardovou. Poznali se při natáčení snímku Rumový deník v roce 2011. V srpnu 2016 se ale herecký pár dohodl na rozvodu a Heardová stáhla obvinění, že ji Depp zbil. Depp později zažaloval britský bulvární list The Sun za článek z dubna 2018, ve kterém jej deník označil za násilníka. Podle soudu se však prokázalo, že většina zmiňovaných útoků Deppa na jeho tehdejší manželku se skutečně odehrála a že Heardová měla důvod obávat se o svůj život. Za Deppa se dříve postavily jeho bývalé partnerky Vanessa Paradisová a Winona Ryderová. Shodně uvádějí, že k nim se Depp násilnicky nikdy nechoval.

Po rozsudku jej studio Warner Bros. požádalo, aby se vzdal role kouzelníka Grindelwalda v dalším díle filmové série Fantastická zvířata ze světa čaroděje Harryho Pottera. Herec žádosti studia vyhověl. Depp se objevil v obou dosud natočených dílech - Fantastická zvířata a kde je najít (2016) a Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2018).

Témata: Johnny Depp