Královna Alžběta má velmi zvláštní právo! Vůbec ho ale nevyužívá!

Královna Alžběta II. 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. července 2021 21:34

Na řece Temži poblíž Londýna začalo tradiční sčítání labutí královny Alžběty II. Tým v čele s královniným značkovačem labutí Davidem Barberem se jako každý rok pokusí co nejvíce vodních ptáků odchytnout, registrovat a prohlédnout, aby je následně opět pustil na svobodu.

"All up!" zvolají královští sčítači, když objeví labuť. Letošní sčítání labutí, swan upping, má trvat do čtvrtka. Letos Barberův tým začal u mostu mezi Windsorem a Etonem západně od Londýna. Nyní budou sčítači v červeno-bílých uniformách veslovat proti proudu řeky a vyhlížet labutě.

Barber podle královského paláce vyjádřil uspokojení nad počtem nově vylíhnutých labutí. Rovněž údajně klesl počet útoků psů na labutí hnízda. "Zaznamenali jsme ovšem ve stejném období výrazný nárůst počtu případů znečištění řeky, motorový olej a nafta usazené ve vodě spolu s dalším odpadem a nečistotami působí labutím a dalším volně žijícím vodním živočichům vážné problémy. Těmto situacím se lze zcela vyhnout a mají zničující dopad na život v přírodě a životní prostředí," uvedl Buckinghamský palác v červnovém prohlášení.

Tradice královského sčítání labutí má v Anglii počátky ve středověku. Tehdy byly labutě součástí jídelníčku panovníků. Královna Alžběta II. (95) má právní nárok na každou neokroužkovanou labuť plující ve veřejných vodstvech, ale tohoto práva nevyužívá. Dnes slouží sčítání labutí pouze ochraně těchto ptáků.

Témata: Královna Alžběta II.